Децата по-лесно пипват грип

Чувствителната лигавица на гърлото е причина за често боледуване

Снимка: Guliver / iStock

Децата са по-уязвими от грип и от всякакви болести, които засягат дихателната система. И докато имунната им система все още не е набрала мощ, боледуват често.

До 6-годишна възраст средно 4-6 пъти на година те са с остри респираторни заболявания. Особено тези, които ходят на ясли и градини, където заразите се разпространяват бързо.

Повечето вируси и бактерии търсят най-пряк вход – атакуват детския организъм през носа и устата. И вместо отпор, срещат улеснение - лигавицата, която покрива отвътре устата и носа на малчуганите, е много по-чувствителна в сравнение с тази на възрастните.

Тя е наситена с повече слузни жлези, които работят активно. А по-обилното отделяне на слуз предразполага към по-често боледуване, защото вирусите “попиват” в слузта, която е естествена среда за размножаването им. Тя ги задържа като в капсула и им създава комфортни условия за „съхранение“, обясняват специалисти по ушно-носно-гърлени болести.

И понеже в тази възраст децата най-често ходят на градина, общуват, говорят и кихат, пръските от едно хлапе попадат върху ръцете на другото и то естествено се заразява. Така инфекцията плъзва из колектива.

От носа и гърлото вирусът влиза в кръвта. Това е втория етап от болестта. За да се защити, организмът вдига температура. И понякога това е достатъчно, за да се справи сам с инфекцията.

Снимка: Guliver / iStock

Ако обаче не се справи и тя се задържи дълго над 38 градуса и повече, не можем да я оставим висока безкрайно дълго, защото тя може да увреди нервни клетки и други структури. Трябва да я свалим с обичайните лекарства, които педиатърът ще предпише.

В повечето случаи състоянието се подобрява за 4-5 дни почивка на легло с медикаменти за понижаване на температурата, успокояване на кашлицата, чай и витаминозна храна.

Ако е грип, инфекцията има удивителната способност да се развива бързо и колкото и да се мъчим, няма как да я спрем. Защото, когато се явят признаците й – висока температура, кашлица, болки в ставите, част от вирусите вече са проникнали в кръвта. С лекарствата можем само да намалим нейната агресивност.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.