Хранене 3 пъти на ден, за закуска – плод

Как да се грижим за зъбите на детето, съветва проф. Пенева

Снимка: Guliver / iStock

Детето трябва да се храни 3 пъти на ден, а между основните приеми да не му се дават бонбони и сладки изкушения. Ако има закуска в 10.00 и в 16.00 часа, е по-разумно тя да е парченце ябълка или морков, съветва проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина.

Плодовата захар не е така опасна за развитие на кариеси, защото тя не сред „любимите“ храни на микробите.
Консумацията на плодове и зеленчуци има и още едно предимство: когато се ядат на парчета или се отхапват, те механично почистват зъба. И това е от помощ за хигиената в устата и за съхранението на зъбите. След това слюнката си върши работата.

Най-опасни са лепливите храни. Затова бонбони, шоколад, сладки десерти не бива да се ядат по всяко време на деня. Те създават киселинна среда, особено благоприятна за развитие на бактериите. От друга страна, те допринасят за натрупване и развитие на плака.

Ако обаче сладките изкушения се ядат като десерт, щетите за зъбите са по-малко, тъй като в храната има и почистващи елементи – течности и неутрализатори на въглехидратите. Например, ако след сладкия десерт се изяде парче сирене, кашкавал или се изпие малко мляко, киселинността може да се неутрализира почти веднага.

„Хлябът е силно леплив – той е предпоставка за задръжане на остатъци по повърхността на зъбите. И макар че не се разгражда директно до киселина от микроорганизмите, той бавно и продължително им служи за храна и трайно подкиселява зъбната плака. Така че трябва да внимаваме не само какво ядем, но и по кое време и как хапваме“, обяснява проф. Пенева.

За да се почистят добре, зъбите трябва да се мият 2 пъти на ден по 3 минути, с правилни движения, които минават по всички повърхности и да се прилага нужният натиск.

„Плаката е толкова плътно свързана с емайловата повърхност, че за да се отстрани, трябва натиск. Микроорганизмите са се изхитрили до такава степен, че имат специални адхезионни продукти, с които се залепват за емайловата повърхност и нормалното миене в много случаи не ги премахва. Дори едно професионално почистване трудно маха отвсякъде натрупаната плака. Така че трябва правилно търкане и то с натиск“, обяснява проф. Пенева.

Веселина Мончева

jordan retro 11 mens zappos

Коментари
Последни видеа