Кога да махнем третата сливица

Проф. Вичева обяснява дали операцията е наложителна

Снимка: Guliver / iStock

Наричат сливиците „лаборатория за имунитет“. Те са първата бариера пред инфекциите - разположени са на входа на дихателната и храносмилателната системи, чрез които организмът “общува” и се „запознава“ с околната среда. От там с въздуха и храната проникват частици, които сливиците задържат. Организмът обработва тези микроскопични „проби” и си създава имунитет. Това става бавно.

Минава време, докато детето се „срещне“ с даден вирус, докато изработи антитела срещу него и, докато успее да го унищожи.
Тези процеси се извършват основно в сливиците, които като естествена лаборатория изработват „ваксини” срещу всеки един вирус. Затова лекарите препоръчват сливиците да не се махат, освен, когато наистина е наложително.

Ако за двете основни сливици това правило важи, към третата като че ли отношението е различно. По-лесно се взема решение тя да се махне.

Питаме проф. д-р Диляна Вичева, президент на Българското ринологично дружество дали третата сливица е толкова важна и какви са критериите за нейното отстраняване.

Снимка: личен архив

„Третата сливица се намира зад носа. Затова се нарича „трета“. Тя е на едно деликатно място, което ние никога не виждаме. Обаче, колкото повече детето боледува и колкото по-често има хрема, толкова повече тази имунна тъкан се разраства и се увеличава и увеличава. Това нарастване е на три степени.

Страници

Коментари
Последни видеа