5 болести, които не обичат слънцето

Ултравиолетовите лъчи ги събуждат

Снимка: Guliver / iStock

Като че ли всички хора обичат слънцето, има дори такива, които изпадат в униние, ако времето е мрачно и дъждовно, сякаш организмът им се заражда от слънчеви батерии. Няколко болести обаче доказано се „събуждат“ от UV лъчите или пък те влошават състоянието.

„Маската“ на бременността - холазма

Пез бременността организмът на жената произвежда много хормони, които увеличават синтеза на меланин. Този пигмент отговаря за цвета на кожата и допринася за шоколадовия тен. На слънце и под въздействие на хормоните обаче той се разпръсва във всички слоеве на кожата – от дълбочина до повърхността в епидермиса. И така на лицето се явява „маската“ на бременността. Това са малки кафяви петънца с различна форма. Те се сливат и очертават тъмно петно по челото, скулите и около очите, което прилича на маска. Така че слънцезащитният крем с минерални филтри и висок фактор е задължителен. Бременната се нуждае от допълнителна защита – шапка и очила. А съвременните съвети за предпазване от холазмата се простират още по-далече и налагат да не се излага под лъчите между 11 и 16 часа. Защото UV лъчите могат да причинят възпаления и „объркване“ в производството на меланина в някои зони на тялото, които са прекомерно изложени на лъчите.

Екзема

Слънчевите лъчи са полезни и облекчават екземата (атопичен дерматит ), защото имат и противовъзпалително въздействие. Трябва да сме нащрек обаче, защото това е нож с две остриета – прекомерното изсушаване на кожата води до дехидратация и увеличава чувствителността ѝ. Затова вземете мерки и не допускайте кожата да остава без хидратация. Мажете обилно хидратиращ крем, пийте много вода и консумирайте пресни плодове и зеленчуци.

Херпес на устната

Ако веднъж на устната се е появил херпес, вирусът остава във вас за цял живот. И под въздействие на UV лъчите той може да се събуди с нова сила. За да предпазите устните си от болезнената „розичка“, ги мажете със специален слънцезащитен продукт, който е поне със SPF фактор 15. Важно е също така да използвате хидратация, защото когато устните пресъхнат и се напукат, те стават по-уязвими от атаките на херпеса, както и за всякакви инфекции.

Кафяви петна

Наричат ги още „старчески“ или лентиго. По-големи или по-ситни, те се появяват по кожата още след 40-те. Избиват на места, които са изложени на лъчите – по китките на ръцете, деколтето и лицето. Виновно е слънцето и „реорганизацията“ на меланина – пигмента, който отговаря за цвета на кожата. Решението. Не се излагайте директно на лъчите и редовно нанасяйте защитен крем като не пропускате никоя зона.

Розацея

Червендалестите бузи и нос, не са запазена територия за пияниците. Тази болест на кожата засяга мъже и жени – 10 на сто от населението е с тази диагноза. Във възрастта между 30 и 40 години обаче тя се явява по-често при жените. Обикновено идва на пристъпи – бузите пламват, носът – блести като фар, червенина избива и по лицето. Много са причините за неприятното страдание. Сред факторите на първо място е стресът, а слънчевите лъчи влошават картината. И в тези случаи използването на слънцезащитен крем с висок фактор е задължително.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа