От секциото се отиде в друга крайност – отказ от медицинска помощ въобще

За Училището за бременни в болница „Надежда“, разказва акушерката Надежда Стаменова

23 Февруари 2020 г.
От секциото се отиде в друга крайност – отказ от медицинска помощ въобще

Снимка: Guliver / iStock

Години след като така наречените "Женски консултации" изчезнаха, на тяхно място се явиха "Училища за бременни". 
Всяка голяма АГ- болница организира лекции за подготовка на бъдещите майки.
Какво отличава "Училището" на болница „Надежда“ от останалите, попитахме акушерката Надежда Стаменова, която води Училището за бъдещи родители в болница „Надежда“:

Снимка: болница „Надежда“
Надежда Стаменова завършва акушерство в колежа на МУ, София през 1998 г. Започва работа като акушерка в родилна зала УАГБ „Майчин дом“ , преминава курс за операционна акушерка, разширява познанията си за лечението на зависимости, а по-късно завършва „Специална педагогика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и управление на здравни грижи във Факултета по Обществено Здраве на МУ, София. Днес практикува любимата професия в болница за женско здраве „Надежда“. Тя е основател и лектор в училището за бъдещи родители в болницата.

Има ли нещо ново и различно, с което вашето училище се отличава от останалите?

Едва ли има нещо различно, освен, че е истинско и се води от хора с реален практически опит. Защото напоследък се появиха много фалшиви училища за бъдещи майки, школи, дули, които се водят от хора без практически опит, а само с документ, че се акушерки или от хора, които и това нямат, а са преминали 2-3-часов онлайн курс. Въпреки това те смятат, че са достатъчно компетентни и дават вредни, понякога дори опасни за бременната и за детето ѝ съвети.

Училището за бременни е познато отдавна. Преди време със същата функция беше т. нар. „Женска консултация“. Днес женската консултация в повечето здравни заведения се е превърнала в лекарски преглед с ултразвуков апарат. Липсва звеното информация, липсва звеното психологическа подготовка на жената. Бъдещата майка все повече се страхува от естественото раждане, все повече се страхува от грижите, които трябва да полага за бебето си, от кърменето... И много бързо се обръща към оперативното раждане, именно поради това, че няма кой да я подготви. Много бързо посяга и към изкуствените храни, което има своите последици за здравето, растежа и развитието на децата.

Това решение идва от незнание или от страх?

От страх. А и жените няма откъде да имат знания. Защото никой не се е родил научен. Акушерките придобиват опит с години и с практика. Нашите лекари и акушерки непрекъснато следят научните новини в световен мащаб.

Раждането е в нашата природа и от хилядолетия се случва по един и същи начин, акушерките са бабували по един и същи начин и преди, и сега. Нормалното раждане е еднакво и в България, и във всички кътчета на земното кълбо. Без значение дали жената ще роди на легло, на земята, в гората, във вода – раждането винаги е едно и също. И всички жени изпитват страх. Всички изпитват дискомфорт и болка.

Всички, без изключение, имат нужда от акушерка. Някои от тях имат нужда от лекар, защото развиват усложнения и се налага да се включи и „тежката артилерия“ на съвременната хуманна медицина. Затова трябват лекари, анестезиолози - цял екип.
Но в повечето случаи е нужна само акушерка. И подготовката, която предлагаме в това училище, е именно липсващото звено. То е връзката между преодоляването на страха, раждането по естествен път (най-добро и за децата, и за майките), естественото хранене и щастливото родителство. Защото страхът и незнанието пораждат грешни ходове, несигурност, агресия... А веднъж като стъпиш накриво, след това глезенът дълго те боли и трудно минава. Така че, ние се опитваме да вървим в правилната посока.

В началото, когато акушерките започнаха да правят училище – в самото начало бяхме само аз и Елена Василева, всички бяха скептични и казваха: „Дали баба ти някой я е учил как да напъва и как да ражда? Кой я е учил как да кърми, като е имала 15 деца?“ И се пропуска фактът, че от тези 15 деца 2-3 са умирали или по време на раждане, или скоро след това.

Смъртността днес, както и раждаемостта, е много по-малка. Но ние трябва да обгрижим бременните. Съвременната жена е интелигентна, търсеща, питаща. Тя се интересува и, когато получи подкрепа и адекватна информация, няма да каже: „Аз искам да раждам с цезарово сечение“.
При мен няма нито една жена, която да е посещавала Училището за бременни и да иска да роди със секцио. Те разбират, че при нормалното раждане може да боли, да е трудно и да има усложнения, но не е толкова страшно, колкото си мислят. Виждат позитивите от него и предпочитат да дадат възможност на бебето си да има по-добър старт в живота.

През последните години като че ли има страх от естествено раждане и жените вземат бързо решение за секцио. Промени ли се тази тенденция? 

Тя не е от последните 2-3 години. От по-отдавна е. Отиде се в другата крайност. Приемам го като ефекта на махалото. Когато е било в едната посока и си махнеш ръката, силно отива в другата – отказва се всякаква медицинска помощ и намеса.
Цезаровото сечение беше използвано като средство за манипулиране на жените. Средство за планирано, спокойно, безпроблемно, добре финансово подплатено раждане в годините, в които това беше начин за оцеляване и за подпомагане на бюджета на много лекари. Използваше се ефектът на страха от болката при естественото раждане, за да бъдат тласкани жените към решението за цезарово сечение. То стана лесно, защото усложненията от него са малко – има добра съвременна хирургична техника, антибиотична терапия, реанимация ... Всичко стана много лесно.
Но се пропуснаха аргументите в полза на естествено раждане за бъдещото развитие на детето. Не се говори за тях. Жените не ги знаят и решават, че е по-лесно, вместо да се мъчат, да родят бебето чрез операция. И го приемат за нормално. Не бива да забравяме обаче, че сега има обезболяване при естествено раждане, каквото преди 15-20 години нямаше.

Съвременните проучвания на неонатолози, педиатри, имунолози, психолози сочат, че естественото раждане не е механичен процес – а важен имунологичен и психологически момент и играе важна роля за развитието на детето в бъдеще. Нашето Училище има за цел да накара жените да се обърнат назад към собствената си природа, без да изпадат в крайностите на махалото.

Има тенденция на залитане в другата крайност – да се отказва всякаква намеса и помощ в процеса на раждане. Дори и когато е опасно. Такива жени, особено ако са били под влияние на непрофесионалисти, отказват лекарства, дори когато бебето им е под непосредствена заплаха. И на нас ни е много трудно, защото се налага да водим словесни битки – да ги убеждаваме, да обясняваме... И губим ценно време, а то е от изключителна важност за здравето на майката и детето.
В това отношение Училището много помага. И на майките, и на децата, и на нас самите. Ние даваме на жените увереност и спокойствие и те идват с усмивка и позитивна настройка за раждане.

Кои са темите, по които говорите с бъдещите майки? 

В безплатната форма, която предлагаме, има 6 теми – по една през 10 дни. Обхващат основни аспекти от раждане и отглеждане на новороденото в болницата и в къщи.

Първата тема е „План за раждане“. С други думи – какво трябва да знаят жените, преди да планират раждането – от особеностите на родилния дом, който са избрали, през основни познания за раждане и битовите условия, финансовия план, багажа за болницата.

Останалите теми са посветени на нормалното раждане, какво се случва с тялото по време на естественото раждане, дишане и обезболяване по време на раждане, кърменето, хигиената на бебето, закаляване, обличане, и една особено важна тема – интензивни грижи за бебето – какво се случва с него в болницата, докато майката не го вижда – имунизации, рутинни прегледи и измервания, и високо специализирани изследвания, апаратура, с които разполага болницата. Така че, когато педиатърът или бебешката акушерка обясняват нещо, майките да не се плашат нито от кувьоза, нито от изследванията, нито от терапиите и процедурите.

Лекциите са през седмица. По тази причина жените често нямат възможност да посетят всички лекции преди да родят. Затова планираме и интензивен платен курс за родители.
Само за седмица в 3 последователни дни, те ще могат посетят модул с теми, посветени на раждането, а следващата седмица, отново в 3 последователни дни – темите, посветени на грижите за бебето и кърменето.
Така в рамките на 45-дневната отпуска преди раждането жената ще има възможност да премине качествена подготовка. В тези курсове ще има по-тесен контакт с участниците, максималният им брой ще е до 9 души, което ще гарантира и индивидуално внимание за конкретните проблеми на всеки от тях.

Веселина Мончева

Здраве

Естествено раждане или секцио

Здраве

Секциото не носи полза за вашето бебе

Здраве

Болница „Надежда“ отвори 4 нови кабинета

Здраве

Две от сто семейства у нас съхраняват стволови клетки на бебето си

Още от Здраве

Новият епизод от подкаст поредицата на Kaufland България проследява развитието на бебето в шестия месец.

Снимка: Kaufland България

Бебето на шест месеца разпознава своята майка

Новородено, което проплаква за първи път. Снимка: Getty

Какво чувства бебето по време на раждането

Медът носи повече ползи, отколкото негативи на бъдещата майка.

Снимка: Shutterstock

Трябва ли бременните жени да консумират мед

Бебе държи пръста на майка си. Снимка: Getty

По какво бебета родeни със секцио се различават от другите

Снимка: Shutterstock

Защо носът на бременните расте

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Дуа Липа и Ромен Гаврас. Снимка: Getty

Момиче чете книга. Снимка: Getty 

Заедно

Увереност

От вас зависи как правилно да общува по-голямото дете с бебето.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дуа Липа и Ромен Гаврас. Снимка: Getty

Новини

Дуа Липа се раздели с режисьора Ромен Гаврас

Връзката им продължи едва осем месеца

Момиче чете книга. Снимка: Getty 

Заедно

Увереност

От вас зависи как правилно да общува по-голямото дете с бебето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да се справите с ревността на детето към новия член в семейството

Появата на брат или сестра често не радва мигновено по-големите малчугани

Момиченце пише писмо на Дядо Коледа. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Защо Дядо Коледа не може да подари всичко от писмото

Как да обясним на детето, че добрият старец не е всемогъщ, без да развалим настроението му

Новият епизод от подкаст поредицата на Kaufland България проследява развитието на бебето в шестия месец.

Снимка: Kaufland България

Здраве

Бебето на шест месеца разпознава своята майка

Шестият епизод от съвместната видеопоредица на Kaufland и Българската педиатрична асоциация „Моето бебе расте“ дава ценни съвети на новите родители за този ключов период на развитие