Вземете вашата доза слънце

Минерален коктейл за бременността, препоръчан от Тони Калушкова

Снимка: Shutterstock

Не пропускайте слънчевите бани дори, ако сте бременна. Все повече научни изследвания показват, че системният недостиг на витамин D има своите последствия и за бъдещите майки. Липсата или недостатъчното количество от ценния витамин увеличава риска от развитие на гестационен диабет или вагинална дисбактериоза.

Така че можете да печете дори и коремчето си, но за кратко – сутрин до 11.00 и след като силното слънце се скрие след 17.00 часа, съветва Тони Калушкова, акушерка от Велико Търново и заместник-председател на Алианса на българските акушерки.

Кръвното

Заради високите температури, кръвното на много бременни пада и стойностите му са ниски. В такива случаи, като бърза мярка, може да изпиете айрян с повече сол. Ако това не помогне, добър вариант е хомеопатичната комбинация от Немския хомеопатичен съюз - Вивотон, която е подходяща за бременни.

Алкален коктейл

За цялата бременност и особено в периода преди раждане е важен и режимът на хранене. Във Франция например акушерките препоръчват преди всичко алкални храни - плодове и зеленчуци и полезните зърнени храни (лимец, просо, киноа и други). Доматите не са сред препоръчителните храни поради тяхната киселинност.

От опита на старите български акушерки знаем лесна рецепта за намаляване на киселинността в организма, което от своя страна гарантира еластични тъкани и намалява риска от разкъсвания по време на раждането.

Препоръчва се 2 седмици преди термина бременната да спре консумацията на месо и да изпива сутрин на гладно чаша вода със сока на половин лимон. След това в рамките поне на 1-2 часа не трябва да приема никаква храна, за да не се образува солна киселина в стомаха, а до обяд да хапва само протеини – сирене, мляко, кашкавал. Въглехидратите може да добавят спокойно в следобедните часове и на вечеря.

По този начин се постигат добри параметри на киселинно-алкалното равновесие в тялото. При алкална среда тъканите не страдат от липса на ценни минерални вещества и жените раждат по-леко и почти без разкъсвания, защото pH-то на тялото е оптимално, за да бъдат тъканите им еластични.

Снимка: личен архив
Тони Калушкова е акушерка от Велико Търново и заместник-председател на Алианса на българските акушерки. Тя е и управител на център за предродилна подготовка и акушерска грижа Happy Mums, сертифициран инструктор е за подготовка за раждане към ЕNCА - Европейска мрежа на асоциациите за раждане, както и обучител по програмата"Най-щастливото бебе" на д-р Карп.

 

Коментари
Последни видеа