Кога да НЕ излизате навън с детето

Оказва се, че в студеното време има момент, когато наистина не е добре да правите това

16 февруари 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Според много педиатри, а и учени, през зимата за децата, пък и за възрастните, е много по-полезно да бъдат на открито, отколкото на закрито.

В студеното време е много по-вероятно да се заразите от вирус или грип, докато сте в малки и лошо проветриви помещения, твърде топли стаи  (което изсушава лигавиците), отколкото навън.

На открито е и далеч по-малък рискът от заразяване чрез капчици от кихането на хората.

Стига децата и вие да сте облечени добре, страшно няма.

Оказва се обаче, че има и моменти, когато НЕ е добре да се излиза навън. И това далеч не са само онези, когато не се чувстваме добре или сме болни.

 

Снимка: Shutterstock

Твърде студено време

Студът не е опасен, категорични са специалистите. Но не и твърде големият студ.

Става дума за температури около и под нулата.

По време на снеговалеж обикновено те не са толкова ниски. Но когато видите, че навън всичко е сковано в лед, трябва да ви светне сигнална лампичка, че май е по-добре да си останете у дома.

Проблемът при децата е, че те имат намалена способност да саморегулират телесната си температура, за разлика от възрастните.

Специално кърмачетата са с по-малко подкожни мазнини, а и все още не са развили способността да „треперят от студа“ - неволно действие на тялото, което позволява да произвеждаме малко топлина.

В резултат на това децата, особено по-малките, и бебетата, наистина страдат от ниските температури.

А твърде ниските могат да доведат и до хипотермия.

Кога да излезете спокойно

Да сте на открито, е прекрасно, полезно и незаменимо занимание, така че не се страхувайте. Трябва само да знаете кога да правите това и как да разпознаете сигналите, които дават телата на децата.

Когато температурите паднат под нулата, може да излезете навън, но съвсем за кратко, да бъдете на сравнително защитено от течения място и да се движите постоянно.

Под -6 градуса е по-добре изобщо да не излизате с децата на открито.

Важно е също така, когато сте на студа, да облечете малчуганите максимално правилно.

Снимка: Shutterstock

Обличането на пластове е ключът към успеха в този случай.

Но трябва да внимавате и да не прекалите с пластовете, защото рискът от прегряване е голям и също толкова опасен, колкото и измръзването.

Основното правило е следното – добавяте просто още един слой към обичайните дрехи, които носи детето навън.

Но е добре и да проследите дали се чувства комфортно. Ако продължава да му е студено, добавете още един слой. Ако се изпоти, свалете един.

В бебешката количка завийте бебето не с ефектни като визия покривала, а с най-обикновено вълнено одеялце или термо завивка.

Много важни са шапката и ръкавиците, които е добре да бъдат без пръсти, тъй като този модел топли повече детските ръчички. А крайниците на малките деца са особено чувствително и е важно да бъдат топли.

Симптоми на хипотермия

Това е опасна ситуация и е важно да разпознаете симптомите навреме, за да реагирате бързо и адекватно.

Признаците на хипотермия при бебетата и малките деца са треперене от студ (тъй като новородените обикновено не треперят), забавено дишане, разбъркване на обичайните звуци, които бебетата издават и говора при малките деца, несръчни и непохватни действия, нулева енергия, прекомерна сънливост, объркване, припадък и силно зачервена и студена кожа (особено при по-малки деца).

Ако кожата стане синкава или жълтеникава, ситуацията е още по-сериозна и говорим за измръзване.

В такава ситуация потърсете по най-бързия начин лекарска помощ, а не опитвайте самолечение.

По материали от Mamma pret a porter

Коментари
Последни видеа