Ортопедични нарушения при кърмачета и деца

Най-честите проблеми са свързани със затруднено ходене или морфологични изменения в краката и стъпалата

25 ноември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Ортопедичните нарушения при бебетата са доста чести. Някои се коригират по естествен път по време на физиологичното развитие. Други обаче остават или се задълбочават.

Родителите трябва да обърнат внимание на проблема, но на този етап няма причина за притеснение и паника. Макар да изглеждат сериозни, много от тези нарушения всъщност са съвсем нормални за тази възраст.

Консултацията със специалист обаче е задължителна, тъй като той най-добре може да прецени състоянието на бебето и да даде насоки за преодоляването на проблема. Ето и кои са най-честите ортопедични нарушения през детството.

Снимка: Shutterstock

Плоскостъпие

Това е може би най-разпространеното - както при бебета, така и при по-големи деца. По принцип повечето бебета имат плоски стъпала, тъй като сводът се оформя по време на растежа. В някои случаи обаче не се развива напълно и тогава вече говорим за плоскостъпие. Това обаче не е сериозно нарушение.

Няма доказателства за последиците от плоското стъпало върху способността на детето да ходи нормално или да спортува. Но ако причинява болка, лекарите обикновено препоръчват използването на специфични стелки, които да се носят вътре в обувките.

Прехвърляне на тежестта на тялото върху пръстите на краката

Тази аномалия възниква, когато децата ходят на пръсти. Това е типичен проблем по време на прохождането, както и между първата и третата година.

Обикновено детето започва да губи този навик около двегодишна възраст. В редки случаи продължава и след тази фаза.

Ако детето ходи на пръсти само от време на време, реално проблем няма. Но ако го приеме като нормално ходене, необходимо е да се консултирате с педиатър или детски ортопед.

В някои случаи е възможно да става дума за неврологично разстройство. Но ако няма съпътстващи проблеми, може да се предприеме лечение и физиотерапия, които да му помогнат да върви с нормална походка.

Варус на стъпалото

Това е ортопедична деформация, която се среща при новородени и кърмачета. В този случай стъпалата са обърнати навътре. Това състояние най-често се забелязва, когато децата започнат да се изправят и опитват първите си крачки.

Обикновено се случва на възраст между 8 и 15 месеца. Ако аномалията продължи и след този период, вече може да се говори за смущение и да се потърси специалист.

Този тип изкривяване на стъпалата често е следствие от ротация на бедрото навътре. Това обикновено не пречи на движението на детето и на нормалните му дейности. И има тенденция да се нормализира с течение на времето.

Варус на коляното

Варусът на коляното е друг често срещан ортопедичен проблем при децата. Той представлява прекомерно изкривяване на коляното навън и надолу. В повечето случаи проблемът се решава по естествен път.

Ако продължи и след 2-годишна възраст или засяга само единия крак, може да е индикация и за по-сериозен проблем: рахит или болест на Блаунт. Рахитът е нарушение на развитието на костите в резултат на дефицит на витамин D.

Болестта на Блаунт е нарушение на костта на пищяла, което причинява анормален растеж на костите. В тези случаи е необходимо специализирано ортопедично лечение. Коленният варус може да бъде и наследствен.

Валгусни колена

X-краката или гену валгум е често срещано нарушение при почти всички деца, но в умерена форма. Забелязва се на възраст между 3 и 6 години, тъй като именно в тази фаза протича естественият процес на изправяне на краката.

По принцип отминава по естествен път. Поради това рядко е необходимо да се подлагат малките на лечение. Но ако валгусните колена са подчертани или тенденцията продължи и след 6 години, консултацията с лекар е задължителна.

Снимка: Shutterstock

Как се диагностицират ортопедичните нарушения

Диагнозата при деца обикновено се поставя чрез физически преглед, проведен амбулаторно. Само в конкретни случаи са необходими допълнителни изследвания като рентген, ултразвук, електромиография или ЯМР.

След първата оценка лекарят вероятно ще помоли детето да ходи. В случай на плоскостъпие, той може да поиска от детето да върви на пръсти. Ако проблемът се крие в натоварването на пръстите на краката, той просто ще наблюдава естествената походка на детето.

Варусното стъпало се диагностицира чрез разглеждане на формата и позицията на стъпалото. При варус на коляното се оценяват походката и крачката, а в някои случаи се назначават образни тестове. Последните представляват основния диагностичен метод за валгусни колена.

По материали от Vivere piu sani

Коментари
Последни видеа