Как по естествен път да се справите с крустите по главата на бебето

Напълно е възможно, единствено се иска по-голямо търпение

01 септември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Крустите по главата на бебето определено не са красива гледка. А за много млади майки – и доста притеснителна.

Спокойно! Това не е патологично състояние, а напълно нормален процес, през който преминава новороденото. Около петия месец няма да има и следа от тях. Но дотогава може да се справите с проблеми и чрез някои естествени средства, които намаляват производството на себум, основен виновник за крустите.

Крустите са всъщност форма на себореен дерматит, който засяга бебето през първите 4 или 5 месеца от живота му и има тенденцията да отшумява сам. Визуално наистина не изглежда приятно. Проявява се с корички или жълти люспи, които са главно по главата на новороденото, но в някои случаи може да достигне до челото, ушите и носа.

Коя е причината

Това не е болест, не е заразно и няма да остави никакви следи върху вашето бебе. Крустите са резултат от увеличената секреция на мастните жлези. За много деца това може да бъде първият симптом на атопичен дерматит. Но не е задължително. Именно защото не е патология, няма лекарство, но има малки предпазни мерки. И точно в този случай естествените средства са много полезни.

Как да премахнете крустите

Главата на бебето трябва да се мие на всеки два или три дни с подходящ за него почистващ продукт. След това добавете малко бадемово масло (или зехтин) с помощта на памук в областите, където люспите са най-твърди. Когато омекнат, опитайте да ги отстраните с гребен в посока обратна на растежа на косъма. В никакъв случай не натискайте и не се опитвайте да отлепите всички, защото рискувате да раздразните кожата. Свалете само това, което падне и то по най-нежен начин. Следващият път ще опитате отново.

Естествени средства, които помагат

Сред растителните масла това са: бадемово, оризово и зехтин. Всички те омекотяват крустите и не съдържат парафин. Това за парафина е изключително важно.

Може да използвате и хипоалергенен сапун „без сапун“, тъй като това е много деликатен продукт.

Етеричното масло от невен също помага. Достатъчни са няколко капки, с които да масажирате засегнатата област

Някои използват и комбинация от пчелен восък, разтворен в малко разтопено масло, след като сместа се охлади.

Много полезно срещу крусти е и маслото от касис, стига да откриете такова, тъй като то не само спомага за отстраняването им, но и намалява производството на себум.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа