Тези „безобидни“ навици изкривяват детските зъби

Добре е да ги отстраните навреме, защото после става по-трудно

18 март 2023 г.

Снимка: Shutterstock

В днешно време много родители влагат хиляди левове, за да „поправят“ кривите зъби на детето и му осигурят красива усмивка. Понякога това става лесно, друг път се налага дълго и травмиращо лечение.

А голяма част от проблемите не биха съществували, ако мама и татко бяха обърнали по-сериозно внимание на някои „безобидни“ на пръв поглед навици в ранна възраст.

Ето кои са те според стоматолозите. Във вашите ръце е да не ги допускате и поправите поведението на малките деца навреме, за да им спестите носенето на шини и брекети на по-късен етап.

1. Биберон до късна възраст

С него бебето заспива бързо и лесно, не плаче, успокоява се и осигурява на мама ценни минути или часове спокойствие. Но биберонът води до увеличаване подвижността на зъбите във венците, което може да ги изкриви по време на растежа им. Това поне е обратим процес и щом биберонът бъде отстранен, зъбите ще заемат правилна позиция.

2. Сладкият палец

Навикът на детето да смуче палеца си води до изпъкналост на горните зъби и промяна на захапката. Това е също успокояващ рефлекс, който много лесно се превръща в навик, а премахването му вече е доста трудно. Така че внимавайте в периода между 2 и 4 години, и реагирайте бързо.

3. Правилно хранене

Важно е и как детето дъвче твърдата храна. То трябва да използва активно не само предните, а и страничните зъби. Иначе ще се наруши правилната захапка. Да не говорим, че лошото дъвчене провокира и появата на кариеси, тъй като разрушава зъбния емайл.

4. Скърцането със зъби

И това е опасен навик, защото може да наруши правилния ред на зъбите в устата, води до изтъркване на емайла и може дори да се стигне до счупване на зъб. Ако сами не успеете да се справите с този проблем, непременно се консултирайте със зъболекар и с личния лекар на детето.

Соня Димова

Коментари
Последни видеа