Как да се справим с подутите крака по време на бременност

Това е нормално явление, но създава неприятен дискомфорт

27 ноември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Подуването на краката по време на бременност е често срещано и напълно нормално явление, което обаче причинява дискомфорт и оплаквания. То може да бъде облекчено, но е добре да съобщите за този проблем на лекаря, следящ бременността ви, за да се изключат евентуални патологии.

Най-неприятно става положението в последния триместър, тъй като това може да попречи на почивката и способността ви да извършвате нормалните ежедневни дейности. Областта, която най-много страда от това разстройство, са стъпалата и долните крайници.

Имайте предвид, че отоците не са нещо страшно, но в някои ситуации може да са признак за възможно усложнение. Затова е важно да говорите и с лекаря си.

Има обаче някои неща, които можете да направите, за да облекчите състоянието си.

1. Повдигнете краката и стъпалата

Стоенето за дълго време в една позиция влошава кръвообращението и води до отичане на крайниците. В такава ситуация е полезно да повдигнете краката си над нивото на сърцето и да оставите гравитацията да подпомогне циркулацията.

2. Носете компресивни чорапи

Ако трябва да стоите часове в една поза или имате постоянно подуване, опитайте да носите компресивни чорапи или чорапогащи. Те създават плавен натиск нагоре от стъпалото и така предотвратяват натрупването на течности в ходилата и подбедриците.

3. Спете на лявата страна

Добрата новина е, че нощният сън може да бъде подпомогнат и да релаксирате успешно. Само трябва да легнете на лявата си страна. Това помага за намаляване на отока по време на бременност, както и за подобряване на кръвообращението, което пък е полезно за плода.

4. Прилагайте студени компреси

Те също много облекчават отеклите крака. Плуването и водните бани са друг метод за намаляване на подуването.

И нещо важно – задължително намалете приема на сол. Солта има тенденция да насърчава задържането на вода.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа