Най-важното, което трябва да знаете за секциото

Какво да очаквате в операционната, колко бързо е възстановяването и ще може ли да кърмите след това – ето отговорите на тези и други въпроси

23 ноември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Осем от десет жени казват, че предпочитат вагинално раждане пред цезарово сечение. И все пак секциото продължава да се практикува твърде често.

Това са два различни начина на раждане и е добре да знаете особеностите им, ако сте бременна или планирате бременност. Така ще сте подготвена какво да очаквате и няма да се окажете неприятно изненадана.

На първо място, за разлика от вагиналното раждане, цезаровото сечение е хирургична операция, която трае между 20 и 30 минути (стига да няма усложнения). Обикновено е планирана и не трябва да се извършва преди 39-та седмица (освен в екстрени случаи).

Ето и отговорите на най-важните въпроси, както и основните разлики между вагинално раждане и цезарово сечение по отношение на различните показатели.

Снимка: Shutterstock

1. Какви са усещанията по време на секцио

При хирургичната операция няма разширение и болка не присъства. По принцип се извършва със спинална анестезия, която след няколко минути причинява сензорно и двигателно обезболяване от пъпа до долните крайници. Но ви позволява да останете будни.

Ефектът от упойката трае между час - час и половина и е необходимо да се постави катетър на пикочния мехур. През следващите 24 - 48 часа болката се контролира с интравенозни аналгетици и противовъзпалителни средства.

2. Какво да очаквате в операционната при секцио

В операционната зала майката остава будна и реално проследява раждането на бебето. В зависимост от ситуацията бащата също може да присъства, стига да е допустимо в съответната болница.

Майката обаче не може да поеме бебето веднага в ръцете си и да го задържи, тъй като операцията трябва да приключи. Това създава едно особено усещане на непълноценност, незавършване на раждането, дори тъга, което може да се задълбочи в определени случаи.

3. Какво се случва от гледна точка на бебето при такъв тип раждане

Да излезеш на светло в операционната зала е като да се събудиш внезапно. Преходът от прохладната и тъмна амниотична течност към студената хирургическа светлина се случва внезапно и адаптацията към извънматочния живот е по-травматична при цезаровото сечение.

Според някои специалисти това дори може да доведе до респираторен стрес, три пъти по-висок отколкото при бебета, родени по нормален път. Причината е, че при секцио белите дробове нямат онова време, за да се подготвят да дишат, с което получават нормално родените бебета, докато преминават през родовия канал.

4. Колко бързо е възстановяването след секцио

Цезаровото сечение не причинява лезии в перинеума, което може да се случи при вагинално раждане. Но пък включва 10 - 12 см белег над пубиса, точно под линията на бикините.

За да извади бебето, гинекологът прави прорез на кожата, след това на мускулните влакна в тази област и накрая на матката. Това е пълноценна операция, която има нужда от определено време, за да се възстановят всички засегнати места.

В продължение на няколко дни раната може да „придърпва“ и боли, особено при клякане или изправяне. Настъпва и известна загуба на тонус в зоната на корема.

Снимка: Shutterstock

5. Ще можете ли да кърмите

При цезарово сечение, за разлика от вагиналното раждане, новороденото обикновено се поверява на бащата (ако той присъства), тъй като майката е все още в операция.

Освен това тя е и под въздействието на анестезията и други лекарства (антибиотици, противовъзпалителни и аналгетици), има интравенозна система и катетър. Обикновено не се храни в продължение на часове и няма как да се възползва от благотворния ефект на естествените ендорфини и останалите хормони, които се активират по време на фазата на дилатация.

Така че майката просто не се намира в най-добрите условия, за да започне да кърми. Но е важно да направи това максимално бързо, след като вече е възможно, за да стартира процеса на естествено хранене на бебето.

6. Кога наистина се налага секцио и може ли сами да си го изберете

Цезаровото сечение само по себе си е животоспасяваща операция за бебето. Както всички медицински коремни интервенции, то също крие определени рискове.

Поради тази причина трябва да се практикува само в случай на реална нужда, например при наличие на някои патологии на майката или ако детето страда.

7. Какви са рисковете

Рисковете са свързани с евентуални следоперативни усложнения, които могат да варират от незначителни последици - като по-дълъг престой в болницата или по-голямо затруднение при кърмене, до по-сериозни - като кървене или необходимост от извършване на хистеректомия (отстраняване на матката).

В дългосрочен план допълнителна последица може да бъде намаляване на плодовитостта или при последваща бременност необичайно имплантиране на плацентата, заради белега от операцията.

8. Кой е най-популярният мит

Често срещано е схващането, че жените, претърпели цезарово сечение в миналото, задължително трябва да родят по същия начин следващия път.

Истината е, че ако няма специфични противопоказания, вагиналното раждане след цезарово сечение не само е напълно възможно, а дори се препоръчва от повечето лекари.

Според американски учени, 60 до 80% от майките, претърпели цезарово сечение, могат да раждат безопасно по естествен начин.

По материали от Qui Mamme

Коментари
Последни видеа