Полезен ли е шоколадът по време на бременност

Може ли да се похапва от това изкушение и в какви количества

22 февруари 2021 г.

Снимка: Shutterstock

По време на бременност апетитът се засилва. А понякога бъдещата майка проявява и странни предпочитания.

Шоколадът обаче е едно от най-желаните изкушения, които привличат бременната жена, сочат статистиките. Разбира се, има и такива, които се отвращават точно в този период от него.

Полезен ли е обаче шоколадът за здравето на бременната и бъдещото ѝ дете? Ето какво казват специалистите по този въпрос.

Снимка: Shutterstock

Може ли да се консумира

Освен ако не е строго забранен от лекаря, шоколадът е позволен както за майката, така и за бебето.

Но има едно важно условие – трябва да се хапва в малки дози, за да няма противопоказания.

Безопасното количество по време на бременност е около 30 грама на ден.

Такава доза има дори полезен ефект, тъй като подобрява настроението и регулира кръвното налягане.

И разбира се, става дума за черен шоколад с поне 70% съдържание на какао, а не за шоколадови бонбони, шоколадови десерти и шоколадова торта.

Кои са другите ползи от шоколада

Оказва се, че в позволените малки количества, по време на бременност шоколадът има куп полезни свойства.

- подобрява настроението;

- намалява стреса;

- подобрява кръвообращението и така регулира кръвното налягане.

Думата на учените

Според изследване, публикувано в Proteome Research, консумацията на 10 г шоколад на ден в продължение на две седмици понижава нивата на хормона на стреса – кортизол.

Освен това повишава нивата на ендорфини и сератонини в мозъка.

В проучването специалистите установили намаляване на стресовите хормони и други свързани със стреса биохимични промени.

Според тях дневна консумация от 40 г черен шоколад за период от 2 седмици е достатъчна, за да промени метаболизма в правилна посока.

Снимка: Shutterstock

Канадско проучване пък доказва, че шоколадът е в състояние да намали риска от прееклампсия при бъдещата майка и също така да насърчи растежа и развитието на плода.

Изследователи от университета Laval Québec City в Канада, координирани от Емануел Буйолд, са провели наблюдение на над 129 жени в риск от високо кръвно налягане, като ги помолили да консумират 30 г шоколад от различни видове всеки ден.

Индексът, измерващ налягането в маточната артерия, показал, че кръвообращението на плацентата, матката и плода е значително по-добър при жените, които са похапвали шоколад.

След 12 седмици проучване те установили категорично, че сладкото изкушение всъщност не е вредно, дори напротив – то може да насърчи развитието и доброто тегло при раждане на бебето.

И вероятно плюсовете се дължат в голяма степен на съдържащите се в шоколада полезни флавоноиди.

А в Португалия екип от изследователи от Политехническия институт в Коимбра са установили, че консумирането на няколко квадрата черен шоколад на ден помага за понижаване на кръвното налягане.

Те стигнали до този извод, измервайки сърдечно-съдовата функция на 30 здрави млади жени.

Друго проучване - от 2012 г., проведено от техни колеги от Университета в Перуджа, Италия, пък твърди, че умерената консумация на черен шоколад (30 г на ден) по време на бременност може да има благоприятни ефекти върху кръвното налягане, без да се нарушава контрола върху теглото или стойностите на холестерола в кръвта.

По материали от Pianeta Mamma

Коментари
Последни видеа

Папагалът Поли

22 февруари 2021 г.