10 сигнала, че детето е в стрес

Разпознайте най-ранните признаци, за да може да му помогнете

16 март 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Ако възрастният може да разпознае симптомите на стреса и да потърси помощ, детето го преживява много по-трудно. То не разбира какво точно се случва с него, не знае как да се отърве от лошото настроение. Ето защо е важно да видите признаците на стрес навреме и да му помогнете да се справи със ситуацията.
Как обясняват психолози.

1. Регресия
С други думи поведението му се връща назад, с характерни прояви за бебешка възраст: детето започва да смуче палеца си, плаче, когато майка му излезе от стаята или от къщи, подмокря си гащите, напикава се вечер в леглото, постоянно изисква внимание.

Какво да правим?
Всичко, от което се нуждае, е в този момент да бъде погалено и успокоено. Изчакайте търпеливо. Този период ще премине.

2. Страхове
Ако детето внезапно се превърне в страхливец, това означава, че е стресирано. Родителите трябва да бъдат нащрек, ако то започне да затваря вратите и често да проверява дали е заключено, ако светва лампите в цялата къща. То вече се страхува не само от тъмната стая, но и от картините на стената, от шума по стълбите и от тишината.

Какво да правим?
Включете активно детето в игри, рисувайте заедно - тези две дейности разтоварват напрежението.
С помощта на игата и рисуването, се опитайте да разберете произхода на страховете му. Подслушвайте го как разговаря с играчките си и какво им споделя.

3. Агресивност
Ако забележите, че детето, което преди е било отзивчиво и дружелюбно, без никаква причина става грубо и реагира остро, налита да се бие, хвърля играчки и книги, трябва да знаете, че това са признаци на стрес.

Какво да правим?
Агресията не може да бъде забранена, по-добре е да се опитате да промените формата ѝ: научете го да защитава своята позиция, анализирайте заедно ситуацията. Потърсете конструктивен изход за натрупаната енергия: активни спортове, игри на открито с други деца, организирайте битка с възглавници.

4. Промени в настроението
Детето става докачливо, лесно може да избухне в сълзи по незначителен повод, а след това, напротив, става твърде агресивно. По-големите деца често изпадат в истерии или депресивно настроение, което продължава дни, седмици – всичко това също трябва е предупреждение за родителите.

Какво да правят родителите?
Говорете често с него и разберете какво го тревожи. Научете го да познава и конструктивно да изразява емоциите си. Обърнете внимание дори на най-малките постижения. Следете ежедневието, храненето и съня му.

5. Здравни проблеми
Родителите често са объркани от необясними симптоми, които проявява хлапето: повръщане, лошо храносмилане, обриви, треска, болки в корема и други странности - всичко това може да е на нервна основа, ако детето е силно притеснено.

Какво да правя родителите?
Като начало създайте спокоен психологически климат в семейството, проверете дали изискванията вкъщи и в училище не се различават твърде много. Те трябва да са ясни и последователни.
В идеалния случай върху самочувствието на детето трябва да работите с детски психолог. Не забравяйте да проверите дали синът или дъщеря ви имат лично време и пространство.


Снимка: Guliver / Getty
6. Неспокоен сън
При стрес детето заспива трудно и с ритуали: то моли да запалим лампите, да дръпнем завесите, за затворим прозореца, да го държим да ръката. То спи по-малко, по-неспокойно е и в крайна сметка страда от хронична умора.

Какво да правят родителите?
За спокоен сън от помощ са успокояващият масаж, дихателните упражнения и упражненията за въображение.
Освен това са полезни ароматерапията, масажите с етерични масла, ароматните вани.
Можете да закупите билкова възглавница за вашето дете.

7. Понижаване на успеха
Детето е в лошо психо-емоционално състояние и това се отразява на паметта, то се концентрира трудно, губи интерес към всичко, което преди това е предизвиквало любопитство му. Естествено е, че и успехът му в училище се понижава.

Какво да правят родителите?
Говорете с детето си всеки ден. Не се ограничавайте до дежурния въпрос „Какви оценки получи?“
Попитайте го за неговите чувства, настроения, желания. Не пестете от похвали, отбелязвайте дори най-незначителните му постижения. Ако е възможно, му помогнете да изпълни по-трудните задачи.

8. Бърза умора
Лоша концентрация и слаба памет, трудности с ученето, което преди не е представлявало проблем за детето. То се уморява бързо след натоварване, разсеяно е, забравя лесно и е неспокойно.

Какво да правят родителите?
Разберете повече за преживяванията и емоциите на детето. За да му покажете, че е подкрепено, да е уверено, че ще сте на разположение всеки път, когато иска да говори с вас за проблемите си. Оценявайте всяка ситуация и го прегръщайте възможно най-често.

9. Изолация

Състоянието на психологически стрес може да се прояви в страх от контакти, стремеж към самота и изолация. Детето престава да участва в игрите с връстниците си, трудно спазва дисциплина.

Какво да правят родителите?
Първо трябва да се справят със стресовата ситуация: ако детето в момента няма ресурси да общува, не настоявайте. Ако искате да му помогнете да се сприятели с другите деца, отидете заедно в парка или на театър.
Тематични игри и обучения (например групови часове по пясъчна терапия) помагат за справяне с този проблем.

10. Тикове и натрапчиви навици

Усукването и въртенето на косата около пръстите, кашлицата, треперенето на ръцете, потрепването на раменете, играта с гениталиите, нощното и дори дневното изпускане по малка нужда, заекването са индикатори за стреса на детето.

Какво да правят родителите?
Адекватната физическа активност може да му помогне да преживее стреса: ежедневни разходки, джогинг, колоездене, сутрешни упражнения.
Детето трябва да може да се освободи от емоциите и напълно да се отпусне след тежкия ден.
Ако ситуацията излезе извън контрол, не пренебрегвайте помощта на детски психолог и невролог.
Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа