11 грешки на младите родители

Често те действат по интуиция и са прави, но самоувереността може да им изиграе лош номер

02 Септември 2022 г.
11 грешки на младите родители

Снимка: Getty

1. Залъгалка на панделка
По някаква причина се смята, че ако закачите биберона с панделка на врата на бебето, този аксесоар няма да се изгуби и лесно ще го откривате, когато падне от устата на сънливото бебе. Какъв е смисълът? То все още само не може да го намери и да го постави обратно в устата си. Така че във всеки случай ще плаче, докато някой не дойде на помощ. Но основното е, че панделката е опасна: бебето може да се оплете в нея. 
При някои обстоятелства тя може да ожули и нарани нежната детска кожа. Ако искате все пак да вържете биберона поне докато сте на вън, на разходка с количката, използвайте фабричните верижки със скоба, която се разкопчава при издърпване, съветва педиатърът д-р Никита Волков.

2. Шише в креватчето
Случва се родителите, опитвайки се да правят много неща едновременно, да оставят в креватчето шишето с мляко, като го подпират на навита хавлия. Така че храната да е до главата на бебето. Много е опасно! Представете си какво би се случило, ако се задави или опората случайно се окаже в позиция, която ще попречи на бебето да диша.
В първия случай бебето може да се задави, във втория - да се задуши. Затова, докато не навърши 8-9 месеца и не се научи само да държи шишето в ръце, не го оставяйте. Дори в по-късна възраст не е разумно да го правите.

Препоръчително е винаги да храните бебето на едно място, а да го слагате да спи на друго. Освен това времето за хранене е чудесна възможност да го държите на ръце, да общувате с него и да му покажете колко много го обичате.

Снимка: Getty
 

3. Успокояващи чайове
За да може детето да заспи по-бързо и да спи по-добре през нощта, някои родители дават успокоителни чайове. Това е грешка. Ако искате да подобрите съня на вашето бебе, опитайте се да коригирате ежедневието му и това на семейството като цяло.

4. На светло през цялата нощ
Светлината, оставена цяла нощ в детската стая, не е добро решение. Хормонът на растежа се произвежда най-добре на тъмно. За ваше удобство можете да сложите приглушено осветление от слаба нощна лампа или тази от коридора. Но веднага щом бебето заспи, светлината трябва да се загаси.

5. Нощна каша
Не давайте каша или подсладена вода на бебето по време на нощното хранене. Не трябва да се ръководите от народни мъдрости и бабини съвети. За нощното хранене е подходяща само кърма или адаптирано мляко. Овесената каша и други допълнителни храни трябва да се използват само през деня: тъй като храносмилателните органи трябва да работят активно, за да се усвоява яденето.
Подсладената вода е причина за кариес. Захарта създава благоприятна среда за възпроизвеждане на всякакви микроби.
Нощните събуждания след 6-ия месец не са свързани с глад, а с факта, че нервната система на бебето не е подготвена за дълъг непрекъснат нощен сън или ако вече е свикнало да яде през нощта.

Снимка: Getty

6. Смяна на адаптираното мляко
Само лекар трябва да избере млечна формулата за бебето. По този въпрос родителите не трябва да поемат инициативата, дори бебето да има проблеми с храносмилането.
Факт е, че изкуствените смеси за зрави бебета на определена възраст имат почти един и същ състав. Преминаването към вид от друг производител е малко вероятно да даде осезаем ефект.
Това се налага само, ако бебето прояви алергия или повръща обилно, например.  Но само лекарят може да препоръча и да прецени дали то се нуждае от лечебна смес. Това не е задача на майката, още по-малко на бабата.

7. Нека затоплим шишето в микровълновата
Уви, този метод за бързо, почти моментално нагряване на храната има значителни недостатъци: докато млякото вече се е затоплило, бутилката все още остава студена, освен това съдържанието на бутилката може да се нагрее неравномерно.
Ето защо, след като извадите съда от микровълновата, е препоръчително да го разклатите енергично и да сложите малко течност на китката си – така се уверявате, че сместа не се нагрява много.
Същите предпазни мерки трябва да се вземат, ако бутилката се нагрява в гореща вода.
Специален нагревател за бутилки ще помогне да се избегнат подобни проблеми. След като зададете желаната температура, можете да сте спокойни: сместа няма да прегрее, дори ако закъснеете да извадите бутилката.
 

8. Оставят го да спи по корем
Докато бебето не се научи да се преобръща от корема на гърба си самостоятелно, тоест до 4-5 месеца, не можете да го оставяте да спи по корем: в това положение то може да се задуши.
Много малките деца трябва да спят по гръб или настрани.
Може да го оставяте по корем само, когато е будно. В тази позиция то ще може не само да играе, но и да тренира мускулите на гърба, врата и ръцете.

Снимка: Getty

9. Летите на високо
Малките деца много обичат да им правита „хвър-р-р“ и избухват в щастлив смях, когато ги подхвърлят нагоре. От една страна, такива „полети“ са добри: те помагат за трениране на вестибуларния апарат, активират дейността на сърдечно-съдовата система и детето изпитва краткотрайно и необичайно за него състояние на безтегловност.
От от друга страна забавлението граничи с превъзбуда.
Освен това, ако го хвърлите твърде високо, съществува риск да „прелети“ покрай ръцете ви и да падне. Това крие риск от сериозни наранявания.
Имайте предвид, че внезапното и енергично подмятане на детето може да го изплаши. По време на такова забавление се уверете, че наблизо няма ъгли, ниско окачени лампи и твърда повърхност отдолу.
Спрете, без да чакате детето да започне да плаче, тоест да се превъзбуди.

10. „Обучение” да седне
Не поставяйте бебето седнало, под ъгъл от 90 °, докато не се научи да прави това само. Обикновено това умение идва към 6-ия месец. До тази възраст мускулите, връзките, гръбначният стълб и тазобедрените стави не са адаптирани към такива натоварвания. Ако самостоятелното сядане на здравото бебе се бави и смятате, че е "мързеливо", включете на помощ масажи и гимнастика.

11. Оставят го без надзор на масата за повиване
Това е най-честата грешка на възрастните. Всички възрастни, разбира се, знаят, че е бива да оставят бебето само на масата за повиване, дори и за секунда. Ако трябва да се обърнете, за да вземете нещо, винаги дръжте ръката си върху него и не говорете по телефона в това време. На врата се звъни! Вземете бебето на ръце и отидете с него, за да го отворите.
Според статистиката повечето инциденти, които се случват с деца, се случват у дома в присъствието на възрастни.

Мона Василева

Да поговорим

6 чести грешки на майките към дъщерите

Здраве

4 грешки, които родителите правят с облеклото на детето

Хранене

5 неволни грешки, които могат да намалят лактацията

Здраве

7 родителски грешки, които нарушават съня на детето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Родителите трябва да бъдат винаги до децата си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Тревожността при децата

Как родителите могат да помогнат на малчуганите, за да ги накарат да се почувстват по-спокойни

Майка прегръща сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да обясним на детето защо расте без баща

Няколко съвета как да говорим за ситуацията, без да го плашим

Дете реди лего. Снимка: Getty

Здраве

Учени: Възможно е аутизмът да е свързан с бърз растеж на една от мозъчните структури

Това се случва много рано, между шест месеца и една година

Снимка: Guliver / iStock

Софи Търнър и Джо Джонас. Снимка: Getty

Новини

Софи Търнър иска в съда бившият съпруг да ѝ върне децата

Разводът на звездата от "Игра на тронове" и Джо Джонас съпроводен с нови скандали

Мария Илиева. Снимка: Instagram

Новини

Мария Илиева: Намерих своя пристан

Певицата с откровени признания за личния си живот

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Какво трябва да знаете за сетивата на новороденото?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как работят сетивата на новородените

Често родителите си задават въпроси свързани със слуха, зрението и другите сетива на бебето им