7 причини да оставите децата да ходят боси

Не само е полезно за стъпалата, но прави малчуганите и по-умни

23 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Когато са малки, децата постоянно свалят пантофите и обувките си, защото просто предпочитат да бъдат боси. Почти няма родители, които да не са се сблъсквали с този проблем. Наистина ли обаче това е проблем?

Всъщност да ходят боси у дома и навън (когато времето позволява това), е изключително полезно за детските крачета. Изследване на испански учени потвърждава категорично ползите от това. Нещо повече – специалистите смятат, че има пряка връзка и с развитието на мозъка. С две думи – босоногите деца са… по-интелигентни от връстниците си, които цял живот са носили обувки и пантофи. А обяснението е, че по стъпалата има безброй важни точки, които са своеобразен сензорен стимул, развиващ когнитивното, възприемащото и следователно интелектуалното развитие на децата.

Ето защо още е добре да оставите малчуганите да ходят боси.

1. Така те подобряват баланса и стабилността си. Когато са боси, всички пръсти са свободни да се движат и чрез отварянето или затварянето им, детето се научава да владее изкуството да ходи.

2. Докосването също е важно. Този допир дава важна информация на детето за заобикалящата го среда.

3. Ходенето с боси крака спомага за укрепването на плантарната дъга на стъпалата, предотвратявайки плоскостъпие.

4. Избягват се гъбичните инфекции. Босите крака се потят по-малко и дишат по-добре.

5. Улеснява се опознаването на тялото. Краката са важна част от него и докосването или изследването им е много важно за малкото дете.

6. Без опората на обувката, мускулите на стъпалото и глезена се укрепват.

7. Добавя се и безкрайна поредица от контрастиращи усещания (студено/горещо, сухо/мокро, гладко/грубо), които стимулират интелигентността на малчугана.

По материали от Curioctopus

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.