7 признака издават стреса

Кога да консултираме детето с лекар

05 април 2022 г.

Снимка: Getty

Според статистиката всяко второ дете страда от една от разновидностите на стрес.Той е неизменна част от нашия живот. И за детето също. Дори в успешните семейства настъпва период, когато то преживява първата дълга раздяла с майка си, промяна в режима и обичайния начин на живот (при тръгване на детска градина), смяна на жилище. По това време то е подложено на постоянен стрес, защото е принудено да използва всичките си адаптивни способности.
Важно е родителите да знаят, че за да възникне стресова ситуация, не е задължително да се случи нещо лошо. Стресът се провокира не само от трудности, но и от ярки, положителни събития, обясняват специалисти на Parents.
Опасни фактори за хроничен стрес могат да бъдат редовни конфликти в семейството, с връстници, раздяла с любими членове на семейството и приятели, чести премествания ...
Децата от всички възрасти, които прекарват твърде много време с джаджи, често имат проблеми с вниманието, концентрацията и паметта.

7 причини да  консултирате детето с лекар:

- нервност и агресия, проявяващи се в чести избухвания и лошо поведение;

- тревожност и необосновани страхове;

- умора, нарушено внимание и памет, които създават трудности в ученето;

- изолация, проблеми в общуването с връстници и възрастни;

-  оплаквания ог разрично естество. Често на фона на стрес се появяват коремна болка, гадене, загуба на апетит, главоболие, склонност към настинки;

- нарушения на съня, трудно и продължително заспиване, събуждания през нощта, кошмари. Детето може да вика или да говори в съня си, да спи лошо;

- регресия. Загуба или влошаване на придобитите умения, нехарактерни за възрастта навици (гризане на нокти или на химикалката)

Снимка: Getty

Как да се справим
Болки в корема, главоболие, промени в апетита и намален имунитет са често срещани соматични спътници на стреса. Следователно лечението изисква комплексни мерки. Една от основните характеристики на стреса е способността му да се натрупва. И когато е повече през деня, той продължава да влияе на съня през нощта.
В същото време научните изследвания казват, че различните фази на съня са отговорни за психическото и физическото възстановяване. По време на дълбок сън, характерен за "бавната" фаза, се наблюдава активен физически растеж и изграждане на мускулна тъкан. През фазата на "REM" сън мозъкът усвоява и организира информацията, получена през деня, възстановява умствената енергия. В резултат на това пълноценният сън без нощни събуждания и кошмари подпомага както психическото, така и физическото развитие на детето. Затова го наричат ​​най-доброто лекарство срещу стреса.
Но, за са спи детето спокойно и да може да се възстанови, трябва да се справим и да премахнем факторите, които причиняват стреса.
Ако ситуацията не може да бъде решена от родителите, тогава е по-добре те са потърсят специалист.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.