Детето мрази да го къпете

Как да се справите, без сълзи: 9 съвета от опитни родители

13 април 2022 г.

Снимка: Getty

Къпането и водните процедури всъщност са цял ритуал, който има за цел да успокои и отпусне детето. Но ако то пищи, рита и плаче сърцераздирателно във ваната, какво да правите?
Ето какво съветват опитни родители, които са се сблъскали с този проблем.

Къпете го само, когато се е наспало и е отпочинало
„На нас ни помогна дребен факт – забелязахме, че бебето ни плаче, ако преди баня е гладно и уморено. Сега се грижим то да не се уморява и да не е гладно преди къпане. Ако е нахранено и весело, то се къпе с удоволствие.“

Опитайте с възглавница за ваничката
„Синът ми е на 8 месеца и мразеше да се къпе, докато не му купих възглавница за баня. Много е мека и се загрява точно до същата температура като водата във ваната. Той лежи върху нея и весело плиска с крака. Междувременно му мия главата.“

„Дъщеря ми също мразеше банята. Тогава разбрах, че тя мрази водата да мокри лицето ѝ. Сега я слагаме във ваничката и след това бавно и внимателно наливаме вода, докато я напълним. Помогна!“

Снимка: Getty

Забравете за ваната за известно време
„Докато синът ми навърши 2 години и половина не можехме да го сложим във ваната, още по-малко под душа. Измислихме „алтернативна баня“. С мокра кърпа обтривахме малкото му телце. Използвахме и доста сапун, така че нямаше нужда да го потапяме във вода. Имах суха кърпа, готова за увиване след банята. В крайна сметка той порасна и се влюби в банята."

Разсейвайте вашето бебе с песни и разговори
„Още от първото къпане активно говорех на бебето и и му разказах какво правя („Първо ти мием лявата ръка, после ти мием дясната“) и пеех песни през цялото време. Синът ми нито веднъж не е плакал по време на къпане, вероятно заради постоянното забавление."

„В началото бебето ми не харесваше къпането. Затова започнах да пускам музика, да му говоря, докато го къпех. Сега, на 3,5 месеца, то обожава да е във ваната."

Снимка: Getty

Помислете за температурата на въздуха и водата
„Приготвям топла вана, държа сина си над водата, увит в хавлия. След това бавно го спускам във ваната, така че краката му първо да докоснат водата. Ако обаче случайно опръскам лицето му, трябва спешно да го извадя от водата - защото след това не мога да го успокоя.
Опитах всичко – променях температурата в банята, докато не открих. Когато водата е почти 30 градуса, няма проблем. Проработи!"

Опитайте с душ
„Къпя се с моя 2-месечен син, който стои в слинга. Така той свикна с банята и вече обича да си взема душ."

„Току-що преминахме от вана към душ за нашето 10-месечно дете. Имаме нехлъзгаща се подложка за баня. Времето за къпане вече е забавно, а той не плаче както преди."

Придържайте се към ритуала 

„Имам стриктен ритуал да къпя сина си по едно и също време или почти по едно и също време всеки ден. Във ваната има играчки, които го разсейват и когато свърши с къпането, започваме да "летим". Увивам го здраво в кърпа и го въртя из банята и спалнята, като спирам пред огледалата, за да може да се огледа. Сега вече е свикнал и дори малко се разстройва, ако къпането му не започне на време".

Къпете се заедно
„Дъщеря ми няма проблеми с къпането, защото се къпя с нея. Тя усеща комфорта и сигурността. Усеща кожата ми и топлината на тялото ми. В същото време аз мога да регулирам температурата, ако водата е твърде студена."
Мона Василева

Коментари
Последни видеа