Детето непрекъснато гризе моливи и химикалки

Какво му липсва, отговаря педиатър

07 октомври 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Ако забележите, че всички моливи на вашето дете са нагризани, а по химикалките има следи от зъби, вероятно ще се притесните.
Какво трябва и какво не трябва да се прави? И може ли това да е сигнал за липса на определени витамини и микроелементи?
На тези въпроси отговаря педиатърът Павел Житов.
Случва се липсата на определени микроелементи в организма да предизвика промяна в хранителните навици при деца и възрастни.
Недостатъчното ниво на желязо в кръвта може да забави появата на интерес към храната при деца до една година, а също така може да направи някои дървени играчки и перилата на креватчето, които съдържат желязо, привлекателни за ядене.
Ако обаче детето има желание да гризе само инструментите за писане, най-вероятно става дума за лош навик. В този случай можете да помогнете като разберете причините и измислете план за премахване на този навик.

Защо децата често гризат моливи и химикалки
Повечето деца дъвчат моливи и химикалки от скука или тревожност. Рядка причина е разстройство от аутистичния спектър или обсесивно-компулсивно разстройство.

Да проявяваме ли строгост
Строгата забрана и наказанията само ще засилят желанието, защото допълнително натоварват и тревожат детето.

Какъв да е планът за отказване
Планът може да бъде същият като за премахване на всеки друг лош навик, а именно:

- Не се фокусирайте върху лошия навик, особено в негативен план – не му се карайте и не правете непрекъснато забележки.

- Насърчавайте хлапето и го подкрепяйте, когато то се опитва да не го прави. Например, измислете система от награди, при която поощрението е по-голямо, колкото по-дълго успява да не гризе моливите.

- Измислете ваш елемент за напомняне. Например, залепете смешна картинка на моливи или на химикалката.

- Предложете в замяна по-малко лош навик: когато му стане скучно, да си играе със спинер.

Снимка: Guliver / Getty

Каква е вредата
На първо място не е приятно да гледаш някой, който настървено гризе молив или химикалка. Но най-вече има риск с  тези предмети детето да налапа и всякакви микроби и мръсотии.
Зъбите също могат да се повредят.

Ако действително има някакъв дефицит, какъв кръвен тест трябва да се направи
За да се уверите, че желязото на детето е наред е достатъчно да се направи кръвен тест за феритин и общ кръвен тест (хематокрит, еритроцити, хемоглобин). 
Изследването на феритин има за цел определяне на количеството желязо. По неговото състояние могат да бъдат диагностицирани редица заболявания.
Феритинът е желязосъдържащ белтък, който се намира в клетките на черния дроб и имунната система.  Той складира неактивното желязо и го освобождава при нужда. А желязото е необходимо за нормалното производство на червени кръвни клетки.
Сега, по време на коронавирусна инфекция, след заразяване показателят на феритин може да бъде относително завишен и да не даде реална представа за състоянието. В този случай на помощ идват показателите за серумното ниво на желязото.

Мона Василава

Коментари
Последни видеа