Как да спрем кърменето без щети

7 въпроса към специалиста

13 септември 2022 г.

Снимка: Getty

1. Как правилно да отбием бебето?
Ако бебето се отбие постепенно, обикновено майката не изпитва никакъв дискомфорт. Ако се опита да изцеди гърдата, от нея се отделя малко кърма, а в същото време тя е мека и не боли - това е вариант на нормата.
Но, задължително процесът трябва да бъде постепенен. За плавно отбиване на бебето, е необходимо да се намали честотата на кърмене.
Ако майката е кърмила на 3 часа, сега интервалът трябва да се увеличи. Бавно преминете към адаптирано мляко или въведете допълнителни храни.
По-добре е първо да премахнете едно от сутрешните или следобедните хранения и накрая се препоръчва да се откаже от вечерните, съветва АГ-специалистът д-р Виктор Давиденко.

След като кърменето спре, в продължение на още две години може да има макар и минимална лактацията.

2. Необходимо ли е гърдите да се пристягат, за да се намали производството на мляко?
Обикновено до такава мярка се прибягва, когато е необходимо рязко спиране на лактацията. Например, ако жената е кърмила активно и след това по някаква причина се налага да спре. Тогава се препоръчва плътно да превърже гърдите си.
Това трябва да се направи и, ако тя има много мляко. Притокът на кръв към гърдите ще намалее и съответно производството на мляко ще намалее.
Ако няма силна болка при спиране на кърменето и температурата не се повишава, тогава лактацията ще спре в рамките на 2-3 дни.
Ако процесът върви гладко, сутиенът ще играе същата роля. Той леко притиска гръдния кош и, подобно на превръзката , притокът на кръв към него намалява.
 

3. А, ако ситуацията се развие по различен сценарий и жената изпитва силна болка в гърдите?
В този случай, ако кърмата продължава да се произвежда и се появява силна болка, а температурата се повишава, жената трябва да се консултира с лекар. Той ще препоръча лекарства, с които да потисне лактацията. Те се приемат само 2-3 дни, след което производството на мляко секва.
Оптималният период на кърмене е около година. Ако е минала една година, гърдите произвеждат малко мляко и не е необходимо да се вземат допълнителни мерки.

4. Мога ли да спра рязко кърменето?
Кърмата е най-полезната храна за новороденото. Ето защо, ако няма спешност, например сериозно заболяване на майката или на бебето, при което кърменето да е противопоказано, процесът на отказване трябва да бъде плавен.

5. Какви други мерки ще помогнат за намаляване на производството на мляко?
Можете да намалите количеството течност и да пиете 1,5-1,7 литра на ден (на кърмеща жена се препоръчва да пие до 2 литра течност на ден).
Факт е, че пиенето на много вода, като правило, стимулира производството на мляко.

6. Трябва ли да изпомпвам гърдите по време на отбиването?
Не. Това се прави в обратната ситуация - за да се поддържа лактацията на същото ниво, ако е изобилна и детето не изяжда цялото мляко, което произвежда майката.
 

7. Какво да правя, ако кърмата е обилна, въпреки опитите да отбия бебето?
Ако след като жената спре да кърми, млякото продължава да се произвежда, горещите вълни са интензивни, има дискомфорт или температурата се повишава и това продължи 3-4 дни, се налага да се вземат специални лекарства, които спират производство на мляко. Те са доста ефективни, но само лекар трябва да ги препоръча и предпише.
Тези лекарства действат на централната нервна система и всяка самолечение е опасно и може да доведе до сериозни усложнения.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа