Месечният цикъл се бави – какви биха могли да са причините

Започваме от най-тривиалната и даваме идея и за други

Снимка: Shutterstock

Върху регулярността на месечния цикъл влияят редица фактори. Сред тях са стрес, прием на някои лекарства, бременност… Но е важно да се открие причината или причините, поради която ви се случва това. Ето някои от най-често разпространените:

Бременност
Да, знаем, че това е първото, което ще ви мине през ум. Случва се, макар и рядко, дори и да сте се предпазили от нежелана бременност, било под формата на прием на хормонални таблетки, било със спирала и т.н. Както знаете, надеждността при всички методи не е 100%.

Промяна в теглото
Колкото и изненадващо да звучи, една от най-честите причини за промяна в месечния цикъл е такава в теглото. По принцип бързото сваляне или качване на килограми като цяло влияе неблагоприятно върху здравето.

Приемът на някои лекарства
Има определени медикаменти, при приема на които възникват проблеми с менструалния цикъл. При стартирането на какъвто и да е било медикамент, включително и комбинация от витамини и минерали, запознайте се подробно със съдържанието на листовката.

Лоши навици
Да, това също е фактор – употребата на алкохол, наркотици или никотин. Дори и да сте приемали дълго време, което не е препоръчително в нито един от случаите, в един момент това може да повлияе върху месечния ви цикъл.

Промяна в начина на живот
Твърде вероятно е при неочаквани проблеми те да се отразят на хормоналния ви баланс. Женският организъм често се отнася доста чувствително към подобни неща.

Стрес
Това е доста често срещана причина. За съжаление стигате до този извод, едва, след като сте били на хиляди прегледи, които сами по себе си не вредят и са действително препоръчителни да се извършват редовно.

Гинекологични заболявания
Те действително са цял списък, така че при най-малките регистрирани колебания в месечния ви цикъл, без значение от възрастта ви, е редно да посетите гинеколога си.

Какво да правите, ако цикълът закъснява?
В резултат на всички причини, описани по-горе, трябва да започнете да ги изключвате една по една. Например – ако водите полов живот – направете си първо тест за бременност. Ако е отрицателен, отидете на лекар. При положение, че не бъде намерена причина за състоянието ви, сериозно се замислете за начина си на живот.

Текст: medikforum.ru, превод: Надя Горанова
 

Коментари
Последни видеа