Преди да тръгнем на почивка, детето се разболява

Да отложим ли пътуването, съвети на педиатъра

Снимка: Guliver /Getty 

Планирали сте ваканцията от преди месеци, купили сте билети, хотелът е резервиран, куфарите са стегнати - и в навечерието на заминаването детето внезапно се разболява.
Не е нещо необичайно. Няма как да предвидите всичко.
Какво да правите?
Да останете у дома и да се откажете от дългоочакваната ваканция или да тръгнете, поемайки риск, надявайки се, че бебето ще се възстанови бързо? Ами ако стане още по-зле далеч от дома и от личния лекар?
Ето съветите на педиатъра д-р Ирина Трещенко.

Какво е казал лекарят?

Първото нещо, което трябва да направите в такава ситуация е да посетите вашия педиатър. Ако той каже, че трябва да останете вкъщи, не излагайте детето на излишна опасност.
И само ако лекарят е сигурен, че болестта е неинфекциозна и няма риск, ако е предписал лекарства, едва тогава преминете към следващите въпроси. 

От какво е болно?

Това е най-важният въпрос, на който трябва да отговорите, преди да вземете решение. При епидемия от коронавирус трябва да се уверите, че то не е болно от COVID-19. PCR тест за Sars-Cov-2 ще помогне да се разграничи коронавирусът от ТОРС или грип. Също така в частните лаборатории има специални диагностични профили.
Такъв анализ ще помогне да се постави точна диагноза. Допълнителна информация ще бъде предоставена от пълна кръвна картина и С-реактивен протеин, за да се определи наличието на възпаление, неговото естество и тежест.
Като правило тези изследвания се извършват в рамките на 24 часа и можете да ги получите преди да отидете на лекар.

Как се чувства?

Ако детето има треска или е силно отпаднало, почивка няма да е радост нито за него, нито за родителите му.

На каква възраст е?

За бебетата всяко дълго пътуване е сериозно изпитание. Топлината, азличният климат, аклиматизацията определено няма да са от полза в период на боледуване. При малките деца има по-висок риск от усложнения. Ето защо, ако детето е под една година и е болно, е по-добре да отложите пътуването.

Снимка: Guliver /Getty 

Колко дълга ще е почивката?

Ако пътуването е планирано само за няколко дни или една седмица, вероятно си струва да го отложите или да оставите детето при роднини. В крайна сметка малкото ще се нуждае от цялото това време, за да се възстанови. И обратно, ако ще останете там за няколко седмици, има шанс детето да се справи с болестта през първата седмица, а през останалото време и вие да си почивате.

Колко далеч ще пътувате?

Едно е да пътувате няколко часа с кола или самолет и съвсем друго е дългото пътуване с трансфери и смяна на транспорт и часови зони. Такова пътешествие е трудно дори за възрастен какво остава за болно дете.

Каква почивка планирате?

Помислете дали вашият план за почивка включва физическа активност. Какъвто и да е спорт, плуване и дълги преходи са строго забранени за детето, което е болно или не е напълно оздравяло. То се нуждае от почивка и от време, за да се възстанови. Физическата активност по време на болест води до усложнения.

Какъв е достъпът до медицински услуги на мястото, планирано за почивка?

Добре е да го знаете, преди да тръгнете на път, дори със здраво дете. Няма начин да се предскаже как ще реагира то на новия климат, различната кухня, дългото пътуване или жегата.
Следователно винаги трябва да имате под ръка висококачествена и бърза медицинска помощ.
Не се препоръчват пътувания до екзотични страни и "диво" къмпингуване с малки деца.
Проверете предварително вашата медицинска застраховка и се уверете, че тя покрива всички непредвидени ситуации, включително коронавируса.
Ако детето се разболее преди пътуването, най-доброто решение е да отложите пътуването, да върнете билети и да разсрочите резервацията.
Мона Василева

Коментари
Последни видеа