През 51-55-та седмица бебето самостоятелно намира решения

Осми скок в растежа и развитието (част 8)

13 януари 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Седмица след седмица бебето непрекъснато се променя. Добива нови умения. Докато навърши година и половина то преминава така наречените „кризи“ на израстване, които са 10 . 
Те започват на 5-ата, 8, 12, 15, 23, 34, 42, 51, 60 и 72 седмица. Продължителността им е от една до няколко седмици.

В едни момент спокойното бебе става капризно или от весело – силно раздразнително.
И ако причината за безпокойството и безкрайния му плач не са здравословни проблеми, знайте: има научно обяснение: това са именно така наречените скокове в растежа и развитието, които детето преживява.
И ще говорим за всяка една от тях.
В първата част разказахме за всичко ново, което се случва с бебето, говорихме за новите му усещания през 5-та седмица от идването му на бял свят. Във втората през 8-9-а седмица то опознава тялото си. Мъникът открива, че има ръце, крака и внимателно ги разглежда. Това е втората криза в растежа и развитието. През третата – около 12-та седмица то започва да се преобръща, първо несъзнателно, а после и целенасочено, движенията му стават по-уверени, но поведението му рязко се променя. Това е поредната криза в развитието. През 15-19-ата седмица бебето започва да изследва пространството. Това е четвъртият скок  и криза в развитието и растежа. Мъникът вече може да пълзи и успява да вземе играчка в ръце, за да я разгледа от всички страни, може да чуете от уста му за пърли път заветното „ма – ма“, „та -та“ . Светът за него вече става по-широк. 
Следва пети качествен скок – така наречената 5-а криза в развитието, когато бебето координира по-добре движението на ръцете и краката и започва да се движи повече, осъзнавайки че между предметите има разстояние. Заедно с това поведението му се променя – става по-срамежливо, неохотно отива в ръцете на непознати.
Шеста криза около 34-37- та седмица бележи ново развитие – то търси и намира приликите и разликите между нещата, разбира че те се различават по цвят и вкус. Поведението му става по-съзнателно. В поредния етап - през 7-та криза , то  хвърля и руши, но е готово на всичко, за да бъде с мама и татко.

Предстои 8-та. Тя отново бележи рязък преход към ново ниво, качествен скок в развитието.
В тези няколко седмици новите умения се появяват неочаквано и са придружени от ярки емоционални изблици.
Какво се случва и най-вече за какво да внимават родителите, разказва психоложката Екатерина Бурмистрова.

Снимка: Guliver / Getty

Какво може бебето на 51-55 седмици 

Мото: "Знам как"

Какво може да прави бебето: 

 - намира свои собствени подходи за решаване на всякакви проблеми;

- разбира какво е да се измиеш, да се обадиш, да се обличаш, да седнеш на масата, да отидеш до магазина;

- знае, че това може да се постигне по различни начини.

Особености на поведението

Повечето бебета изискват постоянно внимание и да правите нещо заедно. Настроението често се променя драстично. Понякога то се оттегля в себе си, мисли, мечтае, може да се взира в празнотата. Или, напротив, палаво е, привличайки вниманието към себе си с неподчинение, особено когато сте заети. Може да се ядоса много, ако му забраните нещо.

Какво трябва да правят родителите? 

Дайте на детето си възможност да прави неща за "възрастни" заедно с вас: подгответе масата, сервирайте прибори, храна, помолете да донесе нещо.
Детето се успокоява, когато е във вода - дайте му възможност да играе с вода, позволете му да измие чиниите, да изкъпе кукла, играчка.

Съвети на психолога:

Капризите са чести. Това е целенасочено поведение, ориентирано към резултатите, когато малкото дете знае, че трябва да се държи добре, но се държи зле.
След като навърши една година детето може да покаже първите признаци на негативизъм.

Следва продължние утре 
Мона Василева 

Коментари
Последни видеа