Раждането наближава: кога да тръгнем към болницата

Според статистиката само 10% от жените раждат точно на очакваната дата

19 март 2023 г.

Снимка: Getty

Когато на жената ѝ предстои първо раждане, един от основните въпроси е: кога най-добре да отиде в болницата – още при първите контракции или да изчака и колко.
Представата, че трябва да се бърза, идва най-вече от филмите, където бременната, едва усетила първата контракция, веднага започва да ражда.

Едва ли някоя жена иска да роди у дома или в линейка, а още по-лошо - на задната седалка на таксито?Така че всяка предпочита да отиде в болницата предварително и спокойно да изчака момента, но да е наблизо до своя лекар.
Какви са рисковете, ако пристигне твърде рано, разказва АГ-експертът д-р Мария Котлярова.

Много жени смятат, че този вариант е спокоен: тя вече е в болницата, лекарят е там и тя спокойно може да изчака  – дошла е на определената дата.
Идва точният ден, определен от термина, и раждането не започва.
Първо: едва ли лекарите ще приемат жената в болницата, ако няма достатъчно категорични признаци, че раждането предстои. Най-вероятно ще я върнат да изчака вкъщи. ⠀

Всъщност само 10% от жените раждат точно на термина.

Какво ще направи вашият лекар в тази ситуация

Ако е в частна болница и договорът допуска жената да остане, може и да я приемат. Но едва ли някой ще чака 2 седмици раждането да започне от само себе си.

В 90% от случаите лекарите ще опитат да предизвикат раждането.
Това означава, че контракциите ще бъдат много по-болезнени и интензивни, отколкото при естественото раждане. Да не говорим за страничните ефекти.⠀
Затова бъдещата майка трябва да вземе информирано решение, включително и за избора на болница, в която е решила да ражда.⠀
Най-разумно е тя да изчака началото на раждането и едва след това да отиде в болница.

Защо е по-добре да отиде в болницата с контракции ⠀

1. Вие идвате в родилния дом в началото на раждането, тоест контракциите определено няма да бъдат изкуствено предизвикани.

2. Много по-удобно е да изживеете първия етап от контракциите у дома.

3. Ще изхабите по-малко нерви, чакайки „точната“ дата на раждане и ще си спестите въпроси от сорта на: "Защо още не си родила".

4. По-реалистично е раждането да протече безопасно и спокойно, ако жената пристигне в родилния дом с добро разкритие, а не, когато то е 1-2 см.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа