Стига оплаквания

Това има негативен дългосрочен ефект, затова е добре да промените този вреден навик

31 март 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Оплакването е нещо, на което всички се поддаваме от време на време по простата причина, че то ни кара да се чувстваме добре. Подобно на много други неща, които могат да бъдат приятни, било то пушенето на цигари или яденето на големи количества сладкиши всеки ден, оплакването не е добро за здравето.

Човешкият мозък обича ефективността и не харесва да работи повече, отколкото е нужно. Когато извършвате някакво често повтарящо се действие, включително това да се оплаквате, вашите неврони се разклоняват един към друг, за да улеснят потока на информация. Това прави повтарянето на същите тези типове поведение много по-лесно в бъдеще. Толкова по-лесно, че човек дори не осъзнава, че го прави.

Не може да вините мозъка си за това. Кой би искал да строи временен мост всеки път, когато опитва да прекоси река? Много по-логично е да бъде изграден постоянен мост. Това е причината невроните да създават трайни връзки.

С други думи, честото оплакване пренавива мозъка по такъв начин, че за човек става по-лесно да се оплаква. Така с времето човек става по-негативен, независимо от това какво се случва около него. Оплакването се превръща в реакция по подразбиране.

Нещо повече, оплакването наранява и други области на мозъка. Изследователи от Станфордския университет са установили, че оплакването свива хипокампуса - частта на мозъка, която отговаря за решаването на проблеми и дълготрайната памет. Увреждането на хипокампуса е наистина опасно, особено като се има предвид, че това е една от частите на мозъка, които болестта на Алцхаймер засяга най-тежко.

Оплакването вреди на здравето

Макар че не е преувеличено да се каже, че оплакването води до увреждане на мозъка, проблемите не свършват само с него. Когато човек се оплаква, тялото му освобождава кортизол – известен още като хормон на стреса.

Той води до реакция от типа борба за справяне или „бягство“ (fight-or-flight response), пренасочвайки кръв, кислород и енергия далеч от всички системи, освен тези, които играят ключова роля за оцеляване. Иначе казано, кортизолът вдига кръвното налягане и нивата на кръвна захар.

Честото отделяне на кортизол отслабва имунната система и прави човек по-податлив на висок холестерол, диабет, сърдечни проблеми и затлъстяване.

Не сте само вие

Тъй като по природа хората са социални същества, нашите мозъци подсъзнателно имитират настроението на хората около нас - особено на тези, с които прекарваме много време. Това е процесът, които ни позволява да бъдем съпричастни. Той обаче прави оплакването не по-малък проблем от пушенето – не е нужно човек да го прави, за да бъде повлиян негативно от него.

Трябва да бъдете внимателни с прекарването на време в компанията на хора, които постоянно се оплакват. Те обикновено очакват от вас да ги съжалите, което ги кара да се чувстват по-добре. Помислете малко, бихте ли седели цял следобед до човек, който не спира да пуши? Най-вероятно ще се дистанцирате, за да предпазите здравето си. Правете същото и с хората, които не престават да се оплакват.

Продължението четете в Мениджър Нюз

 

Коментари
Последни видеа