Защо бебета, родени през пролетта, са специални

10 научни факта за връзката между сезона на раждане, здравето, темперамента и дори съдбата

13 март 2023 г.

Снимка: Getty

Може ли сезонът, в който се ражда детето, да окаже влияние на здравето, темперамента и някои личностни характеристики? Науката е доказала, че метеорологичните условия, температурните разлики, начинът на хранене, слънчева светлината, сезонните вирусни заболявания - всичко това може да „сложи своя отпечатък“ както върху майката, така и върху бебето.
Следователно има някаква обща характеристика на децата, родени през пролетта. Не трябва, разбира се, да го приемате като даденост - в крайна сметка съдбата се определя не от датата на раждане, а от личния избор.
И така, какво прави бебетата, родени между март и май, различни?

Обаяние и чар
Пролетта е време на пробуждане, палитра от богати цветове, време на движение и възраждане. А децата, родени през този период, са „белязани“ щедро от природата. Те са открити, любознателни, спонтанни, общителни и мили.
Винаги са в светлината на прожекторите, измислят нещо, участват някъде. 
В същото време за родителите е лесно да намерят общ език с тях, като правило няма големи трудности в обучението – те са послушни в семейството, усърдни в училище, отнасят се с уважение към другите.
Често родените през март и април са надарени с творчески способности за рисуване, музика или ръкоделие. Израствайки, те се отличават със спокоен и миролюбив характер.

Впечатляващ оптимизъм
През 2014 г. в Унгария беше публикувана научна статия, в която се посочва, че децата, родени през пролетта, са общителни и темпераментни ( хипертимен)
Най-общо казано, този тип психика може да се нарече екстравертна, характеризираща се с жизнерадост, прекомерна общителност, мобилност, самоувереност и ... склонност към пакости.
Вярно е, че това има и обратна страна с набор от не особено привлекателни качества: самохвалство, избухливост, гняв.
Поради това учениците учат по-зле, тийнейджърите от добри семейства могат да попаднат под лошо влияние. Но от друга страна хипертимните хора са очарователни, позитивни, общителни, обичат да пътуват и имат много приятели.

Снимка: Getty

Лидерски умения
„Пролетните деца“ са надарени с качества, които водят до успех. Това важи особено за тези, които празнуват рождения си ден през март и април. Повечето от тях стават бизнесмени, лидери и влиятелни хора.

Те може да се изявят във всяка област. Това наблюдение се потвърждава от проучване, проведено от екипа на Университета на Британска Колумбия в Канада. В хода на научната работа са анализирани датите на раждане на около 400 изпълнителни директори на компании в периода от 1992 до 2009 г.

Раждат се по-лесно, боледуват по-малко

Лекарите казват, че раждането през пролетта има много предимства: първо, в най-благоприятното време на годината – през лятото, протича ембрионалният период на бъдещото бебе. Той е един от най-важните, защото тогава се формират органите и системите на детето. Освен това бебето расте и става по-силно през топлия сезон, когато може често да е на разходка и на чист въздух и е сравнително безопасно от гледна точка на заразяване с вирусни инфекции. Трето: бебето получава допълнителни храни от естествени, а не консервирани зеленчуци и плодове.
Четвърто, според учените от Бостън жените, които раждат през пролетта, по-рядко страдат от следродилна депресия, а около 10-15 процента от родилките са засегнати от това заболяване.

По-скоро сови, отколкото чучулиги
Ако очаквате бебе скоро, пригответе се за много безсънни нощи. Изследователите са установили, че бебетата, родени през пролетта и лятото, са склонни да заспиват по-късно от тези, родени през есента и зимата.
Момичетата заспиват по-лесно и по-бързо, момчетата остават будни дълго.

Доброта
Въпреки външната веселост и безгрижие, децата имат уязвима душа, добро сърце и са особено чувствителни. Те умеят искрено да се радват и съчувстват, да помагат и да бъдат милостиви към другите.
Страхотни защитници на животните – децата, родени през пролетта, могат да съберат истински зоопарк в къщата. Куче или котка, хамстери, прасета, зайци, и аквариум с рибки – детето иска да се грижи за своите домашни любимци, а на улицата няма да отмине с безразличие изоставено коте или кученце.

Снимка: Getty

Творчество
Изследователят Марк Хамилтън от университета в Кънектикът анализира дейността на повече от 300 публични личности - от знаменитости и артисти до учени и политици - и стига до заключение, че всички те са обединени не само от успеха, оригиналността на мисленето, но и от сезона, в който те са родени. Така че пролетните деца са надарени с творчески способности и родителите трябва да помогнат на малките таланти да се реализират в тази посока.

Защита
Природата е защитила пролетните бебета от няколко опасни заболявания, включително неврологични патологии. Най-малък е рискът за родените през март.
Теоретично, способността на тялото да устои на неврологични заболявания се влияе от сезона на раждане, околната среда и здравето на майката.

По-малко вероятно е да са хиперактивни
Бебетата, родени между март и май, са по-рядко се диагностицират с хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието. Защо това се случва, учените все още нямат отговор.

Те са успешни в училище
Пролетта е средата на учебната година. Следователно учениците, родени през март, април или май, няма да бъдат най-големите или най-малките в класа, това също има предимства.

В бъдеще избират рядка професия
Британската служба за национална статистика анализира връзката между месеца на раждане и кариерата и установи, че родените през март увеличава шансовете на детето да стане пилот в бъдеще.
Сред мартенските рожденици има и много музиканти и художници, през април са родени тези, които управляват света, влиятелни личности, включително диктатори, а през май – артисти, политици, архитекти.

Висок ръст

Друг любопитен факт, който австрийският антрополог Герхард Вебер открива, анализирайки физическите данни на военнослужещи в своята страна. Според него хората, родени през пролетта или по-скоро през април, са по-високи на ръст.

Устойчивост на алергии
Май, с буйния си цъфтеж, създава много проблеми на страдащите от алергии, но се оказва, че това е страхотно време за раждане.
Има ли връзка между датата на раждане и развитието на алергии? Този въпрос озадачи алерголози и респираторни генетици от университета в Саут Хемптън във Великобритания и изследваха ДНК маркерите на деца, родени през различни сезони на годината. И така, повишеният риск от алергии, сенна хрема, астма и екзема те откриват при децата, родени през есента, най-нисък - при родените през пролетта.
Освен това те са по-малко податливи на респираторни инфекции.

Кои знаменитости са родени  през пролетта
Март: Алберт Айнщайн, Шарън Стоун, Лейди Гага

Април: Робърт Дауни, Джак Никълсън

Май: Марк Зукърбърг, Робърт Патинсън, Дуейн Джонсън, Кристина Орбакайте, Адел, Дейвид Бекъм.

По материали на Parents,  Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа