Защо плуването е важно за децата с аутизъм

За тях е препоръчително колкото и стандартните поведенчески терапии

25 ноември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Едно от всеки 68 деца в САЩ страда от аутизъм, а заболяванията в спектъра на аутизма при малките най-често се характеризират с проблемно социално поведение и трудна комуникация.

Сред най-големите рискове при хората с подобна диагноза е сравнително кратката продължителност на живота. Това е и обект на изследване на учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, пише medicalnewstoday.com.

Какво показва проучването

Проучването показва, че в периода 1999-2014 г. в САЩ за смъртността сред децата, диагностицирани с аутизъм, най-честите причини са били задушаване и удавяне, като това е при близо 80% от нещастните случаи.

Опасността от удавяне при малчуганите с аутизъм, според учените, произлиза от тяхната липса на адекватна комуникация с околните. А когато са в период на изострен стрес или страх, често могат да търсят усамотение в близост до вода, което, само по себе си, е предпоставка за нещастен инцидент.

Защо е полезно

По тази причина лекарите, направили проучването, препоръчват на родителите, чийто деца са диагностицирани с аутизъм, да ги записват на тренировки по плуване, наравно със стандартните говорна и поведенческа терапии, защото правилното спортно обучение по плуване би предпазило подрастващите срещу евентуални инциденти в близост до водни басейни.

Коментари
Последни видеа

Ремарк за жените

01 декември 2021 г.

Слънце

30 ноември 2021 г.