Защо след 10 г. заразата от морбили се върна

Заболяването е тежко и силно заразно, обяснява д-р Владимирова

Снимка: Guliver / iStock

Епидемичният взрив от морбили в Пловдив накара специалисти и родители отново да говорят за позабравена болест, за имунизациите, и, че има начин да се предпазим от тези инфекции, срещу които има ваксинопрофилактика.

Защо в 2017 година се наложи да говорим отново за морбили? Болест, която близо от половин век у нас е само „вносна“ и годишно има само по 1-2 случая...

Докато сега, от началото на март вече има 53 болни, други, които са били в контакт, се изследват и следят. И случаите в Пловдивско се увеличават.
Това накара специалистите да говорят за епидемичен взрив, който налага спешни мерки, за да се ограничи разпространението на заразата. Още повече, че в момента в Румъния епидемията се разраства и размерите ѝ са впечатляващи – над 4000 души са засегнати от болестта. Има и 17 жертви.

Преди 1968 г., от морбили у нас всяка година боледуваха 20-50 000 души. След въвеждане на ваксината срещу морбили, рубеола и паротит, болните постепенно намаляха. Ефектът се усети постепенно, когато се натрупа контингент от повече имунизирани. И когато от 100 деца 95 са ваксинирани, риск на практика няма. Ако те са под 91 – той се явява.

При сегашния епидемичен взрив специалистите откриха „джобове“ с неваксинирани деца от ромски произход, такива, които по една или друга причина са пропуснали втория прием на ваксина, както и възрастни без имунитет“, обяснява д-р Надежда Владимирова от Националния център по заразни и паразитни болести. Тя бе лектор в дискусията на тема „Ваксинопрофилактика“ , организирана в Плевен от фондация МОСТ (Медии, Общество, Семейство, Традиции.)

Обсъждането събра лекари, епидемиолози, педиатри и журналисти от местните и централните медии. Специален гост бе кметът на града.

„Морбили е тежко и силно заразно заболяване. Докато рубеолата не е тежка, но е опасна за бременната, особено през първите 3 месеца на бременността, защото води до малформации в плода и може да причини спонтанен аборт. И ако искаме да ограничим епидемията и занапред да няма опасност, единственият начин е децата да се ваксинират. Да се издирят тези, които не са имунизирани и да получат пропуснатите ваксини. Ваксина е осигурена.

Ако това се направи своевременно, има шанс епидемията да се ограничи само в Пловдив и да не се разрасне“, обясни д-р Владимирова.

Веселина Мончева

 

Коментари
Последни видеа