Защо тийнейджърът не поддържа хигиена

6 причини, които не бива да пренебрегвате

13 март 2023 г.

Снимка: Getty

Примирили сте се с факта, че тийнейджърите стават по-избухливи. Често са апатични и демонстрират абсолютно безразличие към външния вид. Носят една и съща черна тениска пет дни поред. В стаята им цари пълен безпорядък и нямат никакво желание да отидат под душа.
Тези и други признаци могат да бъдат както символ на протест, така и за тревога.

Причина 1. Мързел
Тийнейджърите могат да бъдат раздразнени от режима, който трябва да спазват по принуда. Те все още нямат чувство за дълг и отговорност, но вече не искат безпрекословно да се подчиняват на родителите си, както в ранна детска възраст.
Вероятно вземането на душ и други хигиенни дейности предизвикват у тях същата реакция като домакинската работа – миенето на пода или на чиниите и изхвърлянето на боклука.
През този период, когато не могат да вземат решение, те са склонни да отлагат. И, когато ги мързи да се измият преди лягане, отлагат тази досадна дейност за сутринта.
Ако няма други тревожни знаци, обърнете внимание на сина/дъщеря си. Може би е просто мързелив. Освен това тази дейност може да му се стори толкова скучна, че предпочита да отдели време за нещо друго.

Снимка: Getty

Причина 2. Не е свикнал с пубертета
Възможно е детето да е станало тийнейджър съвсем наскоро и просто още да не е свикнало с това. Преди това тялото му не е мирисало никога толкова силно на пот, не е имало и излишни косми, които задържат миризмата.
Той просто не е свикнал  (и не е научен) да се грижи за тялото си по нов и различен начин.
Освен това родителите често правят много хигиенни процедури вместо децата – режат им ноктите, напомнят им старателно да си измият ушите, да си насапунисат главата ... Когато станат на 13-15 години, забравят да го направят нещо, ако не им напомните.

Причина 3. Страда от аблутофобия
В редки случаи човек може да има банална аблутофобия - страх от вземане на душ или миене. Разбира се, това е много по-често при малки деца, но понякога може да се прояви и при юноши.
Тази фобия се проявява в ирационален страх от вода без никакво логично обяснение за причината.

Причина 4. Няма достатъчно знания
Понякога се случва и родителят да не научил детето как само да поддържа лична хигиена. Тийнейджърът просто не разбира, че е необходимо да си сменя бельото всеки ден, не знае какви последици за здравето са възможни, ако не се мие редовно.
Може би, докато все още не е късно, си струва да попълните тези празнини, преди да е формирал лошия навик да ходи мърляв.

Причина 5. Депресия
Понякога апатията, която бъркаме с мързел, може да е признак на депресия. При нея небрежността и нежеланието да се грижи за себе си са само върхът на айсберга.
Всъщност детето може просто да лежи в леглото и да няма желание да прави нищо.
Освен това много хора погрешно смятат, че децата на страдат от депресия. Но това не е така.
Обърнете внимание, ако наред с нежеланието да взема душ и да поддържа ред в стаята си, наблюдавате следните симптоми:

- липса на желание да прави кавото и да е,

- разсеяност и раздразнителност;

- самонараняване;

- тийнейджърът говори така, сякаш няма планове за бъдещето;

- хранителното поведение е нарушено (преяждане или отказ от храна).

Причина 6. Психични проблеми
Понякога небрежността, особено ако внезапно започне да прогресира, може да бъде сигнал за психично заболяване.
Това са редки случаи, но трябва да помислите.

По материали на Verywell Health,  Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа