Вашето бебе е вече на 1 месец: Все още се борите с коликите, но сте много по-уверени

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

03 Февруари 2022 г.
Вашето бебе е вече на 1 месец: Все още се борите с коликите, но сте много по-уверени

Снимка: Shutterstock

С гордост празнувате първия месец на вашето бебче. Със сигурност вече сте свикнали с ритмите му и сте много по-запознати (и най-вече уверени) по отношение на кърменето, часовете за сън или къпането му.

Това, което е било изморително за вас в началото, когато все още не сте знаели как да го измиете, облечете или накърмите, сега е просто рутинен, автоматизиран процес. Има още нещо – вече се чувствате и доста по-силни физически. Пуерпериумът (последоровият период) продължава около 40 дни след раждането, така че вие сте почти на финала и дори епизиотомията или раждането със секцио не ви притесняват така, както в началото.

Най-вероятно бебето продължава да изпитва храносмилателен дискомфорт, свързан с газове – прословутите страховити колики, които са една от най-честите тревоги на родителите. А може би вече се замисляте как да стимулирате вашето дете, защото искате да стимулирате развитието му от съвсем ранна възраст?

Ще ви помогнем да се справите и с този период като ви дадем отговори на най-важните въпроси за вашето бебе в този момент.

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на 1 месец

Не се обсебвайте от теглото на вашето мъниче - това е едно от основните правила, които трябва да продължите да следвате. Сами ще разберете кога детето ви се е нахранило или е все още гладно. За да бъдете напълно спокойни, може да правите следното:

- Теглете го веднъж седмично (освен ако педиатърът не каже друго). Това е достатъчно, за да следите как расте бебето. Ще се учудите колко бързо то напредва;

- Ако се колебаете по въпроса с водата, трябва да знаете, че и кърмата, и адаптираното мляко осигуряват нужната за малкото хидратация, дори ако то е болно. Така че на този етап бебето няма реална нужда от вода;

- Ако все пак сте решили или педиатърът ви е препоръчал да давате вода, то тя трябва да бъде в минимални количества, предварително преварена, охладена и съхранявана в стерилизирана бутилка. В никакъв случай не бива да бъде гореща или студена.

Средни норми за бебето на 1 месец

Момчета: ръст – 54,8 см; тегло – 4,5 кг

Момичета: ръст – 53 см; тегло – 4,2 кг

През първия месец бебето нараства средно с 3-4 сантиметра. Не бива да се притеснявате, ако то избързва или изостава от тези средни стойности. Има много фактори, които влияят на растежа му.

Освен това бебетата са склонни да компенсират тези разлики - един месец могат да пораснат само с 1 см, а на следващия да „дръпнат“ с цели 4 см. За всяко притеснение или тревога, търсете педиатъра, тъй като той следи развитието на детето и може да ви даде цялата интересуваща ви информация за неговия растеж.

Какво ви казва бебето, докато плаче

През тези първи няколко седмици ще трябва също да се научите как да тълкувате неговия плач. И това е много важно, за да знаете по какъв начин да реагирате, за да успокоите бебето или да удовлетворите неговите нужди.

Ето най-важното, което трябва да знаете за плача на едномесечното бебе:

- Ако бебето плаче, това не е защото се чувства нещастно, а защото в момента това е единственият начин да общува с обкръжението си. То просто няма друг избор на този етап. Първото, което може да направите е да го успокоите като изпробвате различни методи;

- Най-честите причини за плач при едномесечното бебе са: глад, прекалено горещо или студено, мокра пелена или неразположение, чувство за самота, болест, умора или пък е било силно стимулирано (изредили са се всички налични роднини да го щипят по бузите и да му се радват.

Много скоро вашето бебе ще започне да издава звуци, докато му говорите, така че е полезно да му говорите във всеки един момент – по този начин го стимулирате. Но не бъдете твърде агресивни, за да не го изплашите. Говорете му нежно, спокойно, за да бъде спокойно и то.

Хранене на бебето на 1 месец

Храненето на едномесечно бебе се основава на изключително кърмене и кърмене при поискване поне до шестия месеца, според препоръките на СЗО. Но не всички майки кърмят бебетата си, независимо от причината за техния отказ. Не се притеснявайте, ако попадате в тази група! И не се самообвинявайте, ако сте направили всичко възможно, но кърменето така и не се е случило. Ето какво е добре да знаете, ако не кърмите или не успявате да кърмите пълноценно бебето:

- Макар да ви изглежда странно или необичайно, истината е, че кърменето може да бъде възобновено след прекъсване. Например: наложило се е да пиете лекарства или да правите медицински процедури, които са несъвместими с кърменето. Но сега имате възможност да опитате отново. В този случай специалист по кърмене ще ви посочи стъпките, които трябва да следвате, ако искате да възобновите процеса;

- Възможно е да сте избрали смесено хранене, тоест да редувате кърмене с адаптирано мляко от шише. В този случай е важно да прецените дали имате възможност да изцеждате достатъчно кърма, за да оставите в контейнери за съхранение, от които може да се сипва в шишето на бебето, или количеството мляко, което произвеждате няма да е достатъчно и ще се наложи да дохранвате с адаптирано мляко. Обикновено такъв вариант избират майките, които се връщат на работа бързо и нямат възможност/не искат да се възползват от майчинството;

- Ако храненето е изключително на базата на адаптирано мляко, трябва да бъдете спокойни и да не се притеснявате, че не давате най-важното на бебето си. Адаптираното мляко покрива всички негови хранителни нужди, но трябва да следвате инструкциите на педиатъра.

Запомнете! Въпреки че кърмата е най-добрата и най-пълноценна храна, която можете да предложите на бебето си, не трябва да се чувствате виновни, ако не можете или не искате да кърмите бебето си.

Снимка: Shutterstock

Сънят на бебето на 1 месец

Несъмнено не е лесно да се грижите за бебе, което е твърде вероятно да не спи през нощта (и да не позволява и вие да спите!), плаче постоянно през деня и просто не знаете какво да направите, за да го приспите. Нека ви успокоим – тези трудни моменти скоро ще отминат и бебето ще стане много по-спокойно. А по отношение на нощното будуване, добре е да знаете, че…

- Едномесечното бебе не е в състояние да спи с часове като ангелче, тъй като стомахът му е още много малък и то има нужда да го пълни често, за да се чувства удовлетворено и сито. Следователно нощното хранене (или хранения) е често срещано и дори желателно в тази възраст;

- Ако пък сте случили на ангелче, което не се буди през нощта и не изпитва нужда да се храни, не го будете насилствено. Изключение правят случаите, когато е установено, че бебето не расте добре и педиатърът ви е препоръчал да го будите;

- Когато кърмите или храните бебето си нощно време, трябва да го правите в спокойна, тиха и слабо осветена среда. Това е от съществено значение, за да се чувствате комфортно и да виждате все пак какво се случва. По този начин бебето свиква ясно да различава, че това не е момент за активност;

- Добре е да свикнете с мисълта, че на този етап сънят ви ще бъде често нарушаван и също така да опитате да се възползвате от моментите, когато бебето спи, за да спите и вие. Така ще компенсирате натрупаната умора.

Когато усетите, че честотата на храненията започва да се стабилизира и периодите между две кърмения стават малко по-дълги, добре е да се възползвате и да излезете за кратко на разходка или просто да направите нещо приятно и релаксиращо (бързо отпускане във ваната или да почетете любима книга).

Съвет! Не се отчайвайте! Знаем, че умората е тежка и може да ви накара да се почувствате претоварени. В такъв случай помолете близък човек да ви отмени за кратко, за да успеете да си починете.

Ролята на таткото в този етап

Нека поговорим малко и за таткото. Очевидно майката е най-важната фигура в този момент за бебето, поради тясната физическа и психологическа връзка, която ги свързва. Но бебето има нужда и от таткото. Ето как той е полезен за неговото развитие:

- Ролята на бащата е основна за създаване на спокойна среда и за гарантиране на интензивна и богата връзка от емоционална гледна точка. Така той предава послание за защита и безопасност към детето;

- Тъй като грижата за бебето е инстинктивен акт за майката, възможно е бащата да се почувства претоварен и изключен от тази симбиотична връзка, която се установява между майката и детето. Да не говорим за леката ревност, която може да изпита, тъй като вече не е център на вниманието на партньора си.

Възможни неразположения на бебето

Едно от честите неразположения, които могат да засегнат вашето бебе през този период, са коликите, които причиняват отчаян плач и които на пръв поглед изглеждат необясними. Не се притеснявайте: около 25% от новородените страдат от тях, те са безвредни и проблемът ще изчезне спонтанно преди малкото да навърши 3 месеца, а може и много по-рано.

Със сигурност къпете бебето си вече без проблем и сте усъвършенствали техниката си. Имайте предвид обаче, че къпането винаги трябва да се прави в топло помещение и с температура на водата около 37°C. Винаги дръжте кърпата, пелената и дрехите на малкото наблизо, за да го подсушите и облечете максимално бързо.

Внимание! Този период е важен, защото се установява неразрушима връзка между новороденото и неговите родители. Научете се да споделяте емоциите си с вашето бебе, за да направите тази връзка още по-силна.

Снимка: Shutterstock

Какво умее бебето на 1 месец

Новородените се свързват с външния свят много рано. Те са чувствителни към светлини и звуци, а гласът и лицето на майката привлича най-много вниманието им.

Слух

- На 1 месец бебето вече е в състояние да възприема почти всички звуци, дори и да не е в състояние да локализира добре произхода им. В този период те достигат до него като своеобразно ехо;

- Важно е от самото начало бебето да бъде изложено на различните звуци, които са част от дома. Така то създава мозъчна карта на звуците в паметта си (тонотопна карта). Тази карта ще продължи да се усъвършенства до тригодишна възраст.

Зрение

- Бебето не вижда по-далеч от 20-25 см, а и изображенията, които вижда, са все още неточни и доста размазани;

- Освен това то не може да насочи и двете си очи към един и същ обект, тъй като рефлексът да се взира в нещо все още не е напълно развит. Затова и околоочният контур и движението на устата го привличат така силно;

- Светът, който едномесечното бебе вижда, е черно-бял. И точно това е причината то да намира без никакъв проблем зърното на гърдата, когато го кърмите – то просто е по-тъмно от кожата и контрастира.

Психомоторни умения

- На 1 месец, ако поставите бебето по корем, то ще може да повдигне леко врата си за няколко мига;

- Но все още не успява да държи здраво главата си. Когато го повдигнете, тя продължава да се люлее напред-назад, сякаш всеки момент ще падне. Така че е важно да го поддържате правилно, когато го вдигате от леглото.

Как да стимулирате бебето в този период

Вашето бебе получава множество стимули през ушите си, тъй като зрението все още се развива. Така че може да продължите с музика, защото е доказано, че ползите от нея са безброй:

- Афективната музикална стимулация генерира по-голям брой невротрансмитери, които са в основата на мозъчната дейност;

- Чрез езика на музиката насърчавате и подобрявате когнитивните способности, които са важни за функционалността на мозъка. А когнитивната способност е способността на живото същество да обработва информация чрез възприемане, придобити знания (опит) и субективни характеристики, които дават възможност за оценка на информацията. Състои се от процеси като учене, разсъждаване, внимание, памет, решаване на проблеми, вземане на решения или чувства.

По материали от Qui mamme

Здраве

5 седмици след раждането идва първият скок в развитието на бебето

Да поговорим

Първата зима на бебето

Здраве

Бебето суче само от едната гърда. Защо

Още от Здраве

Майка търпеливо говори на детето си. Снимка: Getty

Човешкият говор зависи от 3 елемента

Женската репродуктивна система е уязвима. Снимка: Getty

След Covid: как вирусът засяга женското здраве

Снимка: Getty

 

Сексът като лекарство

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Бебе яде с лъжичка. Снимка: Getty

 

Може ли храната на детето да се претопля в микровълновата

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Блу Айви. Снимка: Instagram

Новини

Дъщерята на Бионсе и Джей Зи се пробва като гримьор

Първият клиент на Блу Айви стана баба й

Майка спори със сина си. Снимка: Getty

Мнение на специалиста

Как да спечелим в спор с детето

Ако то има 100 логични аргумента: да отстъпваме или да се предаваме

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Майка търпеливо говори на детето си. Снимка: Getty

Здраве

Човешкият говор зависи от 3 елемента

Проф. Литвиненко с обяснение за късното проговаряне на децата и какво трябва да се изследва

Сърцата на хората могат да бият едновременно в резултат на емоциите.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Сърцата на хората бият в синхрон, когато са запленени от една и съща история

Този феномен не е обвързан с емоциите на хората

Снимка: Getty

 

Да поговорим

5 сигнала, че семейството ви е здраво

Основни характеристики на щастливото съжителство

Принцеса Шарлийн. Снимка: Getty

Новини

Шарлийн коментира слуховете за проблеми в брака

Принцесата обясни защо е напуснала социалните мрежи

Женската репродуктивна система е уязвима. Снимка: Getty

Здраве

След Covid: как вирусът засяга женското здраве

Промени в цикъла, овулацията, кога може да се планира бременност и на още въпроси отговаря специалист

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Започнете да учите малкото на ред още от най-ранна възраст.

Снимка: Getty images

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 2)

Това е полезно за развитието на детето и то в дългосрочен план