Вашето бебе на 10 месеца: Първи стъпки у дома

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

14 Февруари 2022 г.
Вашето бебе на 10 месеца: Първи стъпки у дома

Снимка: Shutterstock

Вашето бебе порасна и е вече на 10 месеца! До първия му рожден ден наистина остава още много малко. Това е период, в който то много бързо ще трупа опит: ще започне да прави първите си стъпки или ще опитва да върви. И това далеч няма да е единственото му постижение.

Искате ли да знаете кои са останалите важни моменти в развитието и растежа на 10-месечното бебе? Нека поговорим сега!

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на 10 месеца

Около десетия месец бебето вероятно ще достигне до един от най-очакваните етапи в развитието си: първите си стъпки. Какво трябва да знаете за този много специален момент?

- Около 12% от бебетата обикновено прохождат между деветия и десетия месец, но реално започват да ходят сигурно на малко по-късен етап;

- Сега, когато бебето не седи неподвижно нито за миг през целия ден и изгаря повече калории, ще забележите, че теглото му се увеличава по-бавно в сравнение с преди, а всъщност апетитът му нараства;

- След кратко време ще видите, че гънките и трапчинките на ръцете и краката започват да изчезват и фигурата става по-оформена;

- От 10-11 месец детето ще може вече да прави няколко крачки, но винаги подпирайки се с ръце за стабилна опора или ако някой го придържа. При повечето бебета е нужно да минат още няколко месеца, преди да започнат да ходят сигурно;

- Когато бебето започне да се движи самостоятелно, важно е да премахнете всички предмети и да обезопасите мебелите, които са на неговата височина и на които може да се нарани.

Средни норми за бебето на 10 месеца

Момчета: ръст – 73,3 см; тегло – 9,5 кг

Момичета: ръст – 71,5 см; тегло – 9 кг

Освен с първите си стъпки, бебето прави прогрес и с говора. Той продължава да се развива по шеметен начин. На малкото все повече му харесва да бърбори и вече експериментира с различни тонове и сила на звука! В този период:

- Най-хубавото е да не спирате да общувате с него, дори и „разговорите“ да ви да нямат смисъл;

- Проявете интерес към това, което казва, дори и да не го разбирате. Така ще му помогнете да развие комуникационните си умения. Комуникацията, макар да не изглежда като такава, му помага да развие и едно важно чувство – съпричастност. Бебето е чувствително към тъгата на околните и може да реагира с плач, ако види, че майка му бърше сълзите си.

Снимка: Shutterstock

Хранене на бебето на 10 месеца

Продължавате процеса на въвеждане на нови храни в менюто на бебето. Може да имате и някои неуспехи, за които е добре да сте подготвени. Важно е да не се изнервяте и губите търпение. Такива например са внезапните откази на бебето да яде плодове, зеленчуци, риба или да яде изобщо. Какво да направите в тази ситуация?

- Първо, не се отчайвайте и не се тревожете! Въвеждането на нови храни може да бъде проблематично за родителите, но е още по-травмиращо за самото бебе, което е изправено пред редица трудности, свързани не само с новата консистенция на храната, но и с начина на преглъщане;

- Свикнало с топлината на гърдите или с лесното за пиене мляко от шише, мъничето се озовава пред лъжицата и това за него е истински стрес. То вече трябва да премине от смучене към преглъщане, което е овладяване на съвършено ново умение. В началото е възможно да върти езика не както трябва, да плюе, да се омазва и най-вече – да не изпитва голям ентусиазъм от този начин на хранене;

- Отказът от бебешката храна не трябва да се приема като прищявка. Важно е да го оставите да опитва храните в малки количества и да не настоявате, когато не иска повече;

- Млякото продължава да го засища перфектно, така че отказът на определени храни няма да има отрицателни последици като цяло.

Внимание! При преминаване към допълнително хранене винаги трябва да спазвате ритмите, посочени от бебето. Никога не го принуждавайте да яде, защото така създавате отрицателна връзка между него и храната.

Сънят на бебето на 10 месеца

Спазването на определена рутина е много важно. Повечето бебета свикват да преминават през поредица от ритуали преди лягане, винаги едни и същи и по едно и също време, и така чувстват сигурни и уверени. Освен това ритуалите им помагат да се ориентират в ситуацията и да знаят какво правите. Как още помагат?

- Ритуалите преди заспиване обикновено решават проблемите със съня на бебетата, ако има такива. Тези проблеми в действителност не са сериозни, а става дума за „микросъбуждания“ през различните фази на съня (каквито имат почти всички хора);

- Ако обаче не свикнали все още да спят сами, възможно е да се противопоставят с плач и така да развалят и съня на родителите си. В този случай е необходимо много търпение. Постепенно мъничето ще свикне, че нощта е за сън, а и скоро ще успява да спи по цяла нощ без прекъсване;

- Ако бебето вече спи по цяла нощ, може би е вече готово за премахване на предиобедния сън. Има бебета, които се нуждаят от две дневни дрямки (една сутрин и една следобедна) до над две години, но има и такива, които нямат такава нужда. Ако видите, че сутрин малкото предпочита да играе, спокойно може да пропуснете сутрешната дрямка;

- За да преминете от две дрямки през деня към една, опитайте да „издърпате“ обяда с един час напред, както и времето за следобедната дрямка. При елиминирането на сутрешната, много е възможно следобедната да продължи повече. Но след два-два часа и половина е добре да го събудите, за да не се отрази на нощния му сън.

Запомнете! С наближаването на първата година е нормално бебето да спи по цяла нощ, тъй като навиците му за сън ще са вече добре установени.

Снимка: Shutterstock

Какво да очаквате в този период

В тази фаза детето се движи най-вече у дома, така че все още не е необходимо да носи обувки. А и ходенето с боси крака е много полезно, тъй като оформя свода на стъпалото. Какво още трябва да знаете за първите му стъпки и защитата на малките му крачета?

- Първите му преживявания трябва да се случат спокойно и в пряк контакт с пода;

- Ако е студено може да му обуете неплъзгащи се чорапки с фина гумена подметка;

- Но когато започне да прави първите си стъпки навън, ще трябва вече да му купите първите бебешки обувки, които да го предпазят от грапавостта на земята и студа (ако е хладно времето);

- Обувките трябва да са меки и гъвкави, да се адаптират към движенията на стъпалото и не трябва да бъдат ортопедични. Плоскостъпието е нещо напълно нормално за децата през първите години, тъй като сводът е защитен от слой мазнини, които дават по-голяма стабилност и баланс.

Полезен съвет! При следващите посещения при педиатъра, той най-вероятно ще провери психомоторното развитие на бебето. Не забравяйте, че всяко дете се развива строго индивидуално и не бива да се плашите, ако вашето не отговаря на общоприетите стандартни.

Какво умее бебето на 10 месеца

Много от децата в тази възраст обичат да носят със себе си парче плат, носна кърпа или бебешкото одеяло, тъй като това им вдъхва увереност и напомня за майка им, когато тя не е наоколо. Най-добре е да не потискате това поведение, тъй като по този начин малкото само решава вътрешните си конфликти и колебания.

Около 10-11 месец то е вече в състояние да посочи, ако бъде помолено, картинка в книжка. И също така клати глава, за да каже „Не“, и обича своите домашни любимци, на които е запомнило името.

Психомоторни умения

- Около 10-11 месец бебето пълзи много бързо из дома или се придвижва, също бързо, макар и с влачене;

- Някои бебета се изправят, като използват опора, за която да се подпират: решетката на кошарата, дивана, стол…

Зрение

- Вече разграничава размера на нещата по отношение на разстоянието. Също така разпознава кога приготвяте бебешката му храна по шумовете, идващи от кухнята. И знае, че се готвите да излизате, когато ви вижда да взимате палтото.

Слух

- Бърборенето му все повече изглежда като автентична „реч“;

- Между осмия и десетия месец много педиатри правят на бебетата т. нар. „тест на Бел“. Това е многофункционален преглед, който съчетава визуални и звукови стимули. С него се преценява дали цялостното развитие на детето (сензорно и психомоторно) е адекватно на неговата възраст.

Как да стимулирате бебето на 10 месеца

Полезно е да продължавате да използвате музиката като стимул за развитието му. Когато се подготвяте за лягане, може да пускате нежна музика, която да означава, че е време за сън.

Помнете, че вашето бебе преминава през вълшебен и неповторим етап от живота си, който продължава до третата му година. След това започва друг период, с нови умения и постижения. Така че се насладете изцяло на този и не пропускайте да го учите по всяко време на деня.

Чрез музиката работите за говора му и му помагате да се изразява много по-добре в бъдеще. Освен това може да я използвате и за тренирате на паметта, ако залагате на повторения. И не на последно място – да ви помага за успокояване: преди сън или при нужда. Под музика следва да се разбира както пускане на подходящ музикален фон, така и пеенето на песнички на бебето (дори да пеете фалшиво). Полезно е защото:

- Това е своеобразна сензорна стимулация, която помага на бебето да се отпусне и успокои;

- Добър начин е да покажете любовта ви, а това насърчава връзката между родител и дете, и му помага да расте по-уверено;

- Положителните чувства, които бебето получава, имат благоприятен ефект за неговото развитие, тъй като го правят щастливо.

По материали от Qui mamme

Здраве

Не гъделичкайте бебето – не е полезно

Здраве

Защо бебето често се стряска насън

Да поговорим

Пет мита за бебето

Още от Здраве

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“

Бебе духа свещичка. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво умее детето на 1 година

Всяко има свой собствен темп на развитие, но има и общи норми

Деца духат цъфнали глухарчета. Снимка: Getty

Здраве на семейството

Д-р Мариян Иванов: Започнете профилактика месец преди цъфтежа на растенията

40% от децата са чувствителни към полените на треви, дървета, храсти

Миранда Кер и Евън Шпигел. Снимка: Instagram

 

Заедно

Тайната за щастлив брак на Миранда Кер: Медитации сутрин, срещи – вечер

Бившият ангел на Victoria's Secret и Евън Шпигел са заедно от 10 години