Вашето бебе на 8 месеца: Първи опити да се изправи и задържи стабилно

Най-важното, което трябва да знаете за развитието на детето – от раждането до втората му година

12 Февруари 2022 г.
Вашето бебе на 8 месеца: Първи опити да се изправи и задържи стабилно

Снимка: Shutterstock

Вашето бебе е на осем месеца и е наистина вече истинско човече! То започва да разбира, че не е вече едно цяло със своята майка, и може да прояви признаци на „тревожност при раздяла“, характерна за тази възраст. Спокойно, и това е нормална фаза, през която преминава всяко дете.

Ето още какво трябва да знаете за бебетата в тази възраст!

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие на бебето на 8 месеца

Около осмия месец бебето осъзнава, че е индивидуалност, а не част от своята майка. Това може да го накара да се почувства временно несигурно, особено в моментите, когато го оставяте само или излизате от дома по работа. Специалистите наричат това състояние „тревожност при раздяла“.

В този период малкото обича също така да докосва всичко, което вижда, и да изпробва различни тактилни усещания. Това е друго отличително за осмия месец поведение.

В тази фаза бебетата тежат около 8 килограма и половина и са около 68-70 сантиметра. Прави впечатление, че сега са сякаш „по-пълнички“, по тялото им започват да се появяват сладки гънки – прословутите бебешки гривнички, и на човек му иде да ги гушка постоянно.

Средни норми за бебето на 8 месеца

Момчета: ръст – 70,8 см; тегло – 8,65 кг

Момичета: ръст – 68,9 см; тегло – 8,1 кг

Снимка: Shutterstock

Какво още да очаквате?

- Бебето вече може да хваща добре и по-малки предмети, защото осъзнава как да си служи с палеца. За да го стимулирате, може да започнете да му давате играчки, които изискват някакво подреждане: кубчета, рингове и др. В началото ще му бъде със сигурност трудно, но постепенно ще се научи как да се справя и движенията му ще станат по-прецизни. Друго любимо забавление в тази възраст е удрянето на две кубчета едно в друго или събарянето на вече подредените кубчета;

- Около осмия месец малкото реагира повече на това как се изразявате, отколкото на онова, което наистина казвате. То започва да ви разбира, като следи внимателно изражението на лицето ви и тона на гласа ви;

- Обикновено в този етап се наблюдават и първите му опити да се изправи, използвайки опорна точка. В момента, в който успее да направи това, то бързо пада обратно на земята. Важното обаче е, че разбира как да го направи и това ще го накара да опитва и отново, докато най-после успее да се задържи.

Хранене на бебето на 8 месеца

На осем месеца бебето вече може да яде зърнени храни с глутен, кисело мляко и яйчен жълтък. Дори крехката риба може да бъде част от менюто му. Какви са насоките, които да следвате, за да продължите да въвеждате нови храни?

- Както винаги, всяка нова храна трябва да се въвежда постепенно и поотделно, за да се установи наличието на някакви алергии;

- Освен това, като се има предвид, че през първите шест месеца кърмата или адаптираното мляко са били единствената му храна, и именно те са го поддържали добре хидратирано, с навлизането на другите храни е време да започнете да му давате по малко вода по време на основните хранения за деня.

Внимание! Не забравяйте, че не е нужно да добавяте захар или сол към пюретата и бебешката храна на вашето бебе. Те изобщо не са подходящи и освен това така малките привикват с вкуса им, след което ще бъде трудно да ги откажете от тях.

Сънят на бебето на 8 месеца

Как спи вашето бебе? Може би то продължава да се буди нощем, за да яде, и така не ви дава възможност да си починете достатъчно?

- Истината е, че проблемите със съня са изключително чести при бебетата. Много пъти родителите са толкова отчаяни, че не знаят какво да правят;

- Ако и при вас се случва това, на първо място трябва да запазите спокойствие и да не изпускате нервите си. Може да опитате да насърчите съня на бебето като му създадете ритуали преди лягане, които ясно да показват, че е време за сън, а не за игри например. Така то постепенно ще свикне с този режим;

- Сред навиците, които е добре да създадете, е фиксираното време за лягане на бебето. Да, то може да е леко гъвкаво, не е необходимо да следите стрелките на часовника. Особено, ако единият родител работи до късно и няма как да се прибере навреме. Но е добре да се придържате около един конкретен час, за свикне бебето с него и приспиването да става по-лесно;

- Ако бебето вече спи без проблем по 10-11 часа на нощ, което е нормално за този етап, може да не бързате да го слагате твърде рано в леглото, защото така ще ви събуди през нощта, а да отложите малко лягането;

- Щом дойде време за сън, трябва да започнете ритуала с масажите, песните, приказките, да намалите светлината и да пристъпите към приспиване. Така бебето още преди да го сложите в леглото, ще осъзнае, че е време за сън.

Полезен съвет! По време на никненето на зъбките е възможно бебето внезапно да започне да се буди през нощта. Ако е така, може да го облекчите като деликатно масажирате венците му с пръст, увит в стерилна марля, или да му предложите охладена гризалка.

Снимка: Shutterstock

Какво да очаквате в този период

Играта, която много се харесва на бебетата на 8 месеца, е търсене на предварително скритата от вас играчка. В тази възраст малкото вече е разбрало, че нещата съществуват, дори когато не се виждат.

- Същото важи и за хората: ако излезете от стаята, то се бунтува, защото иска да сте наблизо, но не се тревожи, защото усеща, че не е изоставено и скоро ще се върнете;

- Чудесна игра в осмия месец е криеницата. Или т.нар. игра на „Ку-ку“, при която е достатъчно просто да закриете с ръце лицето си или да се скриете зад завесата, след което с думите „Ку-Ку“ да се разкриете. Това кара бебето да се залива от смях.

Що се отнася до етапа, наречен „тревожност при раздяла“, не бива да се притеснявате, тъй като е нормален. Но е добре да сте информирани, за да не изпаднете излишно в паника, която бързо се предава на малкото. За какво става дума?

- Бебето не иска да се отделя от майката и показва недоверие към непознати и хора, с които доскоро му е било интересно и приятно;

- Малко по малко то ще преодолее този проблем и ще стане по-уверено. Но въпреки това ще продължи да селектира хората;

Ако бебето ви е родено с много коса, вероятно наближава първата му прическа или иначе казано подстрижка, която спокойно може да направите и сами у дома. Ето някои любопитни неща за косата:

- Трябва да знаете, че не е необходимо да миете косата му ежедневно. Два пъти седмично е повече от достатъчно, като използвате бебешки шампоан, който не съдържа агресивни химикали като парабени или сулфати, без парфюм, да не дразни очите и да има балансирано pH 4,5 и 6.

- А ако малкото е къдрокосо, не пречи да добавите и бебешки балсам.

Запомнете! Много е важно да прекарате част от деня в игра с вашето бебе. Освен за покриване на основните си нужди, като хранене и сън, малкото се нуждае и от взаимодействие, защото това развива психофизическите му умения.

Какво умее бебето на 8 месеца

Психомоторни умения

- На 8 месеца бебето може да пълзи, да хваща играчка и да протяга ръце, за да ви я подаде или да го вдигнете;

- През този период то може да се концентрира върху даден предмет за няколко минути, да го върти в ръцете си, да го смуче и да го хвърли на земята, след което отново да го вдигне.

Слух

- Осеммесечното бебе вече използва гласа си и способността си да възпроизвежда различни звуци. Опитите му да подражава е най-доброто доказателство, че то се чувства добре;

- Към края на този месец може да започне да свързва срички и да ги асоциира с определени хора: „Ма-ма“, „Та-та“, „Ба-ба“ и т.н.

Зрение

- Сега то осъзнава идентичността на нещата и факта, че те продължават да съществуват, дори и да напуснат полезрението му.

Как да стимулирате бебето на 8 месеца

В тази фаза бебето ви разбира напълно, но съди първо по тона на думите. Това е полезна основа за говора. Сега е моментът да стимулирате слуха му с песнички и стихчета. Те носят мелодия, която ще накара вашето бебе да навързва музикалността в изразяването.

Може да опитате и нещо ново - сетивни ласки?

Тези упражнения са своеобразна сензорна стимулация, по време на която прегръщате, галите и целувате бебето, като му пеете различни нежни мелодии. Или правите това на фона на нежна музика. Идеята е всяка ласка да бъде съпроводена с изящно движение, за да направи малкото връзка между нежността на изразяване и нежността на докосването.

По материали от Qui mamme

 

Хранене

Как да разберeте дали бебето се е нахранило

Да поговорим

5 полезни подаръка за бебето

Да поговорим

3 лесни трика, с които да изрежете ноктите на бебето

Още от Здраве

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

Снимка: Shutterstock

Емоционално прегаряне – всичко, което трябва да знаете

За децата спортът е изключителн полезен още от съвсем малки.

Снимка: Shutterstock

Какъв спорт да изберете за детето

Тялото дава сигнал, че човек не трябва да напряга ума си.

Снимка: Shutterstock

Мислите ни се отразяват на здравето ни

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Трябва да приемете, че независимо кой е изневерил, вината е и у двамата.

Снимка: Shutterstock

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Първият спектакъл в кампанията е „Островът на съкровищата“.

Снимка: The Balkan Theatre Factory

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Има трикове, с които може да помогнете на детето.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да научим децата да държат правилно молива

Това помага не само за писането, но и за добрата координация

Малко дете иглае с топка. Снимка: Guliver / Getty

Здраве

Логопед: Развивайте речта още от раждането на бебето

Кои упражнения стимулират процеса

Блейк Шелтън и Гуен Стефани. Снимка: Getty

 

Заедно

Блейк Шелтън разказа за осиновените си момчета

Двама от синовете на Гуен Стефани скоро ще са пълнолетни и ще напуснат семейното гнездо, третият - навърши 10

Майка се чуди дали да имунизира бебето си. Илюстрация: Getty

Здраве

МЗ реши: Бебета да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

Заради увеличените заболявания в страната

Кортни Кардашиян, Травис Баркър и бебе Роки. Снимка: Instagram

 

Заедно

Кортни Кардашиян и Травис Баркър показаха бебе Роки

Риалити звездата разказа за промените след раждането на сина си

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Важно е да се научим да общуване с бебето, още преди то да започне да говори.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да преведем какво ни говори бебето

Ето как да разтълкувате неговия език и да отговорите по най-правилния начин

Майка носи бебе в слинг. Снимка: Getty

 

Здраве на семейството

Как да изградим връзка с бебето от първия ден

Прости жестове и ритуали засилват „спойката“