10 признака, че ще имате едро бебе

За бъдещите майки това е повод за притеснения - ето как да бъдат информирани предварително

Снимка: Shutterstock

Когато бебето е по-едричко, в последния триместър от бременността на майката ѝ е тежко, а е възможно и раждането да е по-сложно. Това винаги плаши бъдещите родители, но когато човек е информиран, има сили и възможности да се справи с всяко предизвикателство.

Нормите за килограмите на майката през различните периоди са следните. Как обаче може да се предвиди дали детето няма да превиши средните показатели?

Вие и мъжът ви сте високи

Генетиката играе важна роля в този случай – високите едри хора обикновено имат деца с по-голямо тегло и ръст.

Повторна бременност

Никой не знае точно защо, но всяко следващо бебе на една и съща майка е по-едро от предишното. Разбира се, има изключения, но те само потвърждават това общо правило.

Налице е гестационен диабет

През бременността женският организъм синтезира хормони, които намаляват изработката на инсулин, и, съответно, нивото на глюкоза в кравта нараства. Това се среща при всяка десета бременност и може да доведе до увеличено тегло на бебето. Сред рисковите фактори е възрастта на майката – ако е над 30 г., а също и уседналия начин на живот, нездравословното хранене, тютюнопушенето. Добрата новина е, че след раждането този диабет изчезва безследно, но по-добре е да не рискувате.

Усещане за тежест при ходене

Всяка жена в последните седмици на бременността усеща такъв дискомфорт и това е разбираемо, тъй като костите на таза се разширяват, подготвят се за раждането, а увеличеният обем на кръвта натоварва работата на съдовете.

Усещането за натиск върху перинеума и тежестта при ходене може да означават и че детето ще бъде по-големичко.

Чакате момче

Разбира се, има и момиченца с едро телосложение и внушително тегло при раждането, но природата ни е устроила така, че мъжете като цяло са по-едри от жените. Момчетата се явяват на този свят по-високи и по-тежки от момичетата.

Бебето се движи малко

За бъдещите майки това е повод за притеснения – защо детето преди беше толкова активно, а сега, в края на бременността, започна да се движи по-малко? Една от възможните причини е, че детето е с по-големи размери и просто няма място да маневрира.

Болезнени контракции

Разбира се, това е много условен признак: някои жени изобщо не са изправени пред подобно явление. Понякога болезнените контракции на Braxton-Hicks показват, че бебето е в лицева или глутеална предница - в този случай има смисъл да се правят специални упражнения, които да му помогнат да се обърне с главата надолу.

Контракциите се усещат в гърба

Контракции, които по време на раждането се усещат чак в гърба, означават, че голямото тегло на детето оказва натиск на съдовете и гръбначния стълб на майката. На детето вече му е тясно в матката, а нейните съкращения предизвикват болка. В този случай може да помогне масаж в долната част на гърба и по-удобна позиция за раждане, при която натискът на гърба е по-малък.

Голям корем

Бременността винаги води до увеличаване на теглото: променен хормонален фон, увеличаване на кръвния обем на майката, нарастващи гърди, промяна в хранителните навици. Това следва от наддаването. Почти всички жени откриват нови гастрономически вкусове, когато очакват бебе, а това невинаги е добре за здравословното хранене. Ако коремът е твърде голям, а при това тялото е запазило относително слабите си форми, то това може да означава, че бебето ще бъде голямо. Особено, ако са налице и някои от вече изброените признаци.

Просрочена дата на раждане

Първо да направим уговорката, че е доста трудно да се установи точният срок на бременността и причините за това са най-различни. Понякога лекарите смятат, че бебето вече е преносено, тъй като е доста голямо. За най-точни се смятат показателите от изследването с ултразвук в третия триместър, но трябва да се отчитат и допълнителните фактори.

Голямото тегло на детето може да направи раждането малко по-болезнено, но винаги трябва да помните, че много жени раждат успешно и спокойно деца с тегло 4 и повече килограми. Компетентната подготовка, разумните упражнения и правилната психическа нагласа помагат всичко да мине гладко и безопасно!

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа