3 полезни съвета за теглото по време на бременност

Те ще ви помогнат да го държите под контрол и да си спестите редица проблеми и притеснения

Снимка: Shutterstock

Прекаленото наддаване на килограми по време на бременността не е съвсем безобидно, тъй като повишава риска както за здравето на майката, така и на плода. Да не говорим за възможните усложнения, които могат да възникнат по време на раждането.

Затова е много важно през деветте месеца да се поддържа здравословно тегло. Но как да се случи това?

Следвайте съветите на вашия гинеколог

Ако се притеснявате за теглото си, най-добре е да говорите с вашия лекар, който може да ви даде конкретни съвети относно начина на хранене и вида на упражненията. Това важи както за случаите, когато при забременяването вече сте с наднормени килограми, така и при поднормено тегло.

В краен случай и ако това наистина се налага, той би могъл да ви насочи и към специалист диетолог, който да изготви най-подходящия хранителен режим конкретно за вашия случай.

Потърсете подкрепа от семейството и приятелите

Сигурно сте чували съвета „Сега трябва да ядеш за двама“? Всъщност е точно обратното и затова не бива да давате ухо на подобни препоръки.

Но пък е полезно да разговаряте с партньора, роднините и приятелите си за притесненията, които имате по отношение на теглото. Те биха могли да ви помогнат да се придържате по-лесно към установения вече здравословен режим. Когато имате тяхната подкрепа, спазването на някои правила няма да изглежда така трудно.

Правете гимнастика или спорт с други бременни

Има много и различни двигателни активности, които може да упражнявате по време на бременността си. Нещо повече – лекарите горещо препоръчват движението като превенция на прекомерното напълняване през деветте месеца. Стига да нямате противопоказания, разбира се. Често обаче си намирате оправдания, за да отложите за друг ден спортуването или просто не го правите изобщо.

За по-добра мотивация се запишете на курс за бременни. Когато сте в компания на още жени в същото положение като вас, ще имате много повече стимули да не пропускате тренировките. А и ще завържете нови познанства и приятелства.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа