Не, пиенето на вода по време на хранене не пречи на храносмилането

Защо е така – обяснява диетоложката Светлана Фус

08 септември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Може би сте чували, че пиенето на вода по време на хранене влияе отрицателно на процеса на храносмилане. Поддръжниците на това твърдение посочват три основни причини за това: водата разгражда стомашния сок, процесът на усвояване на храната се влошава, а обемът на стомаха се увеличава.

Какво казват специалистите

Диетоложката Светлана Фус обаче е на друго мнение. Според нея от няколко глътки до една чаша максимум няма да попречат на процеса на храносмилане.

„Супата е чудесен пример за това. Когато я хапваме, нима не консумираме течност? А когато ядем домати или краставици като гарнитура към месото (те съдържат големи количества вода) нима това затруднява храносмилането ни?“, твърди тя.

Защо водата не пречи

„Ако ядем твърда храна, например, сандвич от пълнозърнест хляб с маруля и сирене, който е труден за преглъщане, тъй като е сух, можем да го преглътнем с малки количества вода без проблем“, обяснява Фус.

„Пиенето на вода по време на хранене не е вредно, важно е да знаем с какво и в какво количество да я консумираме“, обобщава диетологът.

Обекти.бг

Коментари
Последни видеа