Защо слабите и високите живеят по-дълго 

Физическите данни са свързани пряко с дълголетието, твърди 20-годишно проучване

24 Април 2019 г.

Специалисти, които лекуват възрастни хора и са наясно по въпросите за продължителността на качествения живот, са забелязали отдавна, че жените живеят средно по-дълго от мъжете. А стройните и високи жени, съхранили приблизително едно и също тегло през годините, нерядко отбелязват почти вековни юбилеи. Но как височината и килограмите са свързани с дълголетието?

100-годишни звезди

Практически всички известни жени със стабилен разум и памет, отбелязали столетие, притежават слабо телосложение и относително висок ръст. Сред тях са например 103-годишната Бо Гилбърт, която все още е модел и преди 3 години позира за 100-годишния юбилей на модната библия Vogue; холивудската актриса Глория Стюарт, починала на 100 години, немската танцьорка, актриса и режисьорка Лени Рифенщал, починала на 101 години… Всички те са водели активен начин на живот до края на дните си, пише Рамблер.

Рифенщал получава диплома за леководолаз и започва да се гмурка в Индийския океан с камера и акваланг, за да прави подводни снимки, когато е на 71 г. На планетата в момента живеят над 110 жени над 100-годишна възраст и никоя от тях не е имала спокоен и луксозен живот, всички те са преживявали възходи и падения, върховно щастие и трагични моменти

Удивителното е обаче, че всички те до една са запазили сравнително нормална височина и тегло до дълбока старост.

20-годишен експеримент

Още през 1986 г. учени от Медицинския център към университета в Маастрихт, Холандия, търсят отговор на въпроса как височината и теглото влияят на дълголетието. В течение на 20 години те изследват начина на живот на 120 852 мъже и жени във възрастовата група от 55 до 70 години. Изучават техните физически данни, събират информация за тяхната активност и свободно време.

Вземат предвид не само професионални спортове, но и, например, работа в градината, разходка с кучето, риболов, игра на голф. Участниците в изследването споделят и за предпочитаната храна, лоши навици – много от тях пушат и пият алкохол. Експертите събират данни и за интелектуалното ниво на изследваните, но основният фокус на лекарите е върху размера на тялото, височината и теглото на участниците. Всичко това е, за да узнаят характерните черти на хората, които ще живеят до 90 години.

В края на експеримента се получават следните резултати: 433 мъже и 944 жени доживяват до 90 години, и повечето от тях имат ръст над средния.

Илюстрация: Guliver / iStock

Жените, високи над 175 см, според това изследване, имат 31% повече шансове да достигнат 90 г. от дамите, по-ниски от 160 см. Всички столетници са запазили приблизително килограмите си или са малко по-слаби, отколкото в началото на 20-годишния проект. Оказа се, че жените, които са били по-слаби по време на експеримента, са имали повече шанс да доживеят до 90 години, за разлика от тези, които след 20 години са напълнели.

При мъжете, достигнали 90-годишна възраст обаче, теглото не оказва силно влияние върху продължителността на живота. Според водещия изследовател Лойд Брандс, всички възрастни мъже били с различна височина, като преобладавали тези със среден ръст. Но при мъжете е установен друг фактор: шансовете им за дълголетие се увеличават при всекидневна физическа активност. По-възрастните холандци, които спортували редовно над 90 минути на ден, имали с 39% по-голяма вероятност да достигнат 90 години, отколкото тези, които спортували по-малко от 30 минути на ден.

Любовта към физическите упражнения влияе и на жените, но дори тези, които са се занимавали редовно със спорт по 30-60 минути дневно, имали 21% повече шансове да достигнат 90 години, отколкото дамите, които отделяли по-малко време за физическа активност. Вредните навици и заседналия живот не дават шанс на никого да доживее дори до 85 г. Д-р Брандс отбелязва, че мъжете пушачи с наднормено тегло, любителите на алкохол и пушачите с нормално или аскетично тяло, имат почти равни шансове да не живеят до 85 години.

При високите жени, които имат вредни навици, но са запазили слабо тяло, щансовете да достигнат 80-години са по-високи.

По-малко калории – повече физическо натоварване

Как слабото тяло допринася непосредствено за продължителността на живот, каква е тайната – тези въпроси вълнуват известния американски биогеронтолог и почетен профессор в медицинската школа на Университета в Небраска, САЩ, д-р Денхам Харман. Той смята, че за забавяне на стареенето помага намаляването на калориите в менюто, защото колкото по-малко вещества влизат в клетките на тъканите, толкова по-малко са процесите на разлагане и окисляване в тях.

Д-р Харман провежда няколко експеримента, за да установи, че намаляването на приема на калории с 40% намалява теглото и консумацията на кислород с 40%. При това средната продължителност на живот също се увеличава с 40%.

Превод Марина Атанасова

 

Още от Здраве

Снимка: Getty

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Не купувайте тези храни на плажа

Има начини да съживите апатичното дете.

Снимка: Shutterstock

Как да преодолеем апатията на детето

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

Най нови

Приемете последствията и отговорността, за да продължите осъзнато напред.

Снимка: Shutterstock

Снимка: Getty

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Getty

Здраве

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Нормата се променя в зависимост от възрастта

Оливия Уайлд и Джейсън Судейкис. Снимка: Getty

Заедно

Оливия Уайлд за децата си: Щастлива съм, че ви имам

След развода с Джейсън Судейкис актрисата отглежда двете си деца

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Здраве

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Експерт по кърмене оборва с научни ангументи най-популярните митове (част 2)

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Здраве

Не купувайте тези храни на плажа

Носете здравословни закуски за детето

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

 

Приятелки пият коктейл. Снимка: Shutterstock

Здраве

5 грешки, заради които напълняваме през лятото

И 5 съвета как да го избегнете

Момче разглежда модел на атом. Снимка: Getty

Образование

Как да разберете, че детето ви е специално: 7 сигурни знака

Може да го установите още в ранна детска възраст. Ето как
-->