Тревожно: Почти всяко четвърто българче гладува

Над 37% от децата ни не се хранят здравословно

Снимка: Guliver / iStock

„Статистиката ни показва, че гладът е ежедневие в европейска страна за почти всяко четвърто българско дете, ако говорим за пълноценно и балансирано хранене”. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка, съобщава Мениджър нюз.

„Знаем, че над 37% от българските деца не консумират необходимата и препоръчвана доза плодове и зеленчуци, млечни продукти и месо”, посочи тя.

„В нашата организация приемаме, че хората, нуждаещи се от храна, са всички 1,5 милиона българи, живеещи под прага на бедност. Ако говорим за месечен доход от порядъка на 300 лева, приемаме, че това са хора, които не могат да си осигурят пълноценно и нормално хранене“, обясни Цанка Миланова. И допълни, че с толкова оскъден бюджет човек не може да живее пълноценно и да се грижи за всичките си нужди.

Директорът на хранителната банка подчерта, че от организацията успяват да спасят едва 290 тона годишно. „Това е по-малко от 1% от храната, която знаем, че се разхищава. Спасената храна е достатъчна, за да подпомогнем не повече от 30 хил. човека за една година. Хората, които системно получават хранителна помощ всяка седмица, са около 7 хил. с храна за един месец”, каза още Миланова.

Коментари
Последни видеа