Кои деца са склонни към затлъстяване?

Според учените най-често това са капризните

Снимка: Guliver / iStock

Авторите на ново изследване от Университена на щата Ню Йрок в Бъфало стигнали до извода, че капризните деца са склонни към затлъстяване, пише medicalinsider.ru. Резултатите са публикувани в научното списание Childhood Obesity.

В научната работа са участвали 105 деца на възраст между 9 и 18 месеца. Учените ги научили да натискат специално копче, в резултат на което получавали награда. Една група мъници след натискане на копчето получавали любимото си лакомство, а другата – приятна музика. След това авторите на изследването провели допитване сред родителите, за да изяснят подробности за темперамента на участниците.

Резултатите от изследването показали, че децата, които често плачат и дълго време не могат да се успокоят, активно натискали копчето, за да получат порция лакомство. Авторите на изследването предполагат, че в бъдеще тези деца ще се утешават с храна и вече имат склонност към затлъстяване.

Учените препоръчват на родителите с подобни деца да ги поощряват не с лакомства, а с други мотиватори – например играчки.

Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа

Бонсай

04 януари 2022 г.