Царевицата укрепва костите на жената

Целулозата стимулира образуването на калций

Снимка: Guliver / iStock

Тийнейджърките и жените преди менопауза е добре да включат в менюто си повече царевица. Тя зарежда организма с калций. Целулозата се преработва в червата и се разгражда до късоверижни мастни киселини, които укрепват костите, пише The Times of India.

Разтворимите влакна на царевицата са особено полезни за жените най-вече в два периода от живота. В юношеството, когато костите на момичето се изграждат, и в периода преди и след менопаузата, когато жената губи костна маса и рискът да развие остеопороза e по-висок. В тези периоди допълнителният прием на царевица може да помогне за задържане на калция в костите, установиха учени от университета „Пардю“.

Целулозата на царевицата стимулира образуването на калций. Това сочат изследвания на жени преди климактериума. Тези, които редовно консумирали царевица, успели да съхранят калция в костите си и да се предпазят в голяма степен от остеопороза.

В друго самостоятелно проучване девойки в продължение на 3 седмици консумирали различно количество царевица. Тези, които яли най-много, повишили усвояването на калций. И благодарение на това, според специалистите, те ще могат да образуват 1,8 % повече костна тъкан.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Няма време

05 декември 2020 г.