Мозъкът нарежда да ядем вредни храни

Има и спирачки, които ни пазят от преяждане

Снимка: Guliver / iStock

Лапате хамбургери, тортата ви изкушава, не може да устоите на мазните пържени картофи – не сте виновни. Мозъкът ви нарежда да ядете вредни храни и ги прави особено привлекателни за вас. Заедно с това обаче той включва в работа и „спирачки“ – и не ви разрешава да преяждате с тези „хранителни боклуци“.

Проучване на специалисти по хранене от Университета в Илинойс е върху работата на част от мозъка – така наречения медиален префронтален кортекс. Тази зона контролира поведението ни. И при определени сигнали, част от нервните клетки в нея се активизират и неудържимо събуждат желанията ни. Има лекарства, които могат да потиснат тези сигнали и ние да устоим на изкушението.

С други думи, можем да контролираме поведението и апетита си. Това доказват опити си мишки, които получавали вкусна храна.
Командата от префронталния кортекс обаче стига до ядрото на мозъка, което пък дава усещането за награда. То също така е свързано с консумацията на храна, със секса и пристрастяването към наркотици. А когато връзката между префронталния кортекс и ядрото се блокира, мишките не могат вече да се контролират и не обръщат внимание на сигнала „стоп“, обяснява  The Daily Mail..

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

С приятел

10 август 2020 г.