Откриха как да защитим детето от астма

Още, докато е в утробата

Снимка: Guliver / iStock

Витамин D, приеман от бременните, може да защити бъдещото дете от развитие на редица сериозни респираторни заболявания, в това число и астма.

За важното медицинско откритие на учени от Кралския колеж в Лондон съобщава Daily Mail. В изследването са взели участие бременни от 10-ата до 18-ата седмица, като дневната доза на витамин D за тях била увеличена.

И се оказало, че това помага на бебето още в утробата на майката да развие имунитет и да се предотврати у него развитие на ред респиратовни заболявания, най-вече бронхиална астма.

„За първи път успяхме да докажем, че по-високите дози на витамин D по време на бременността могат ефективно да променят имунитета на новороденото и да го защитят от развитие на астма“, обяснява актуалното изследване неговият водещ автор Кетрин Хаврилович.

Тя добавя, че са нужни и следващи наблюдения, за да се проследи динамиката на развитието на имунитета и да се оцени дългосрочното влияние на повишените дози витамин D.

Той се явява незаменима част от хранителния режим на човек, образува се в епидермиса на кожата под въздействието на ултравиолетовите слънчеви лъчи и се съдържа в мазни риби, някои видове горски гъби, млечни продукти, яйчен жълтък и хайвер.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа