3 хранителни продукта, от които е добре да се откажем

Така ще си спестим доста рискове за здравето

15 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Руският диетолог и доктор на медицинските науки Михаил Гинзбург съветва, че за да намалим риска от редица заболявания на старини, е хубаво да регулираме хранителните си навици. Пред Medikforum той споделя, че зрелите хора трябва да се откажат от три вида продукти: 

Захар. Диетологът отбелязва, че тя е първият продукт, от който трябва да се откажем, когато сме на години. Многото захар се отразява зле на кожата и способства преждевременното й стареене. Според лекаря, захарта е токсична за мастните тъкани и способна да провокира тяхното възпаление. В следствие на този процес се развиват редица опасни заболявания, свързани със стареенето. "Прекалената употреба провокира хроничното възпаление на мастните тъкани, което води до сърдечни болести от рода на артериална хипертония, атеросклероза и диабет", казва Гинзубрг.

Колбаси, бяло брашно, растителни мазнини. Докторът на науките съветва да избягваме да хапваме всякакви видове колбаси, сред които бекон, шунка, кренвирши, както и изделия от бяло брашно. Трябва да контролираме приема и на растителни мазнини - пред слънчогледовото, царевичното и соевото олио, специалистът настоява да избираме зехтин и олио от ленено семе.

Фастфуд. Храна, която можем да изядем непосредствено, след като сме я купили, в което влизат и полуфабрикати, нуждаещи се от малко претопляне - всичко това не трябва да си позволяваме дори и на младини. Но с настъпването на зрелостта и нататък, фастфудът става все по-опасен за здравето. Според Гинзбург, готовата храна е огромен източник на трансмазнини, които след преработката от организма отделят вещества, застрашаващи състоянието на сърцето и кръвоносните съдове.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа