Европейски диетолози определиха10-те най-полезни продукта

Даваме пълния списък

14 април 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Редовната употреба на определени продукти носи на човешкия организъм максимални ползи и най-добре ефективно укрепва здравето, пише medikforum.ru.

Експерти от Европейската асоциация на диетолозите и гастроентеролозите сериозно напомня за това, че здравето пряко зависи от храната, която приемаме. Специалисти определиха продуктите с най-добър полезен потенциал, ето ги и тях:

Овесена каша. Източник на полезни витамини, белтъчини и микроелементи. Научни изследвания показват, че хапването на овесена каша оптимизира работата на стомаха и подобрява състоянието на микрофлората му, като по този начин оказва имуномодулиращо действие върху организма. Припомняме, че именно стомаха се явява най-големият орган на имунната система на тялото.

Риба и морски продукти. Освен всичко друго, хранителните съставки на тези продукти са полезни за намаляването на холестерина. Съгласно съществуващите данни, употребата на риба забавя стареенето на мозъка и удължава живота. Хората, които включват риба в храната си минимум поне веднъж седмично, имат по-малък риск да развият Алцхаймер.

Домати. Те съдържат антиоксиданта ликопин, фибри и калий - симбиозата им възпрепятства развитието в организма на няколко видове рак. Освен това, употребата на домати положително въздейства на сърдечно-съдовата система и помага да се намали кръвното налягане.

Броколи. Някои учени характеризират броколите като най-полезният зеленчук в света. Броколите са източник на сулфорафан, унищожител на цял род болезнени бактерии, включително и такива, които предизвикват язва на стомаха. Също така сулфорафанът е незаменим, според медиците, в качеството си на профилактик на някои видове злокачествени заболявания на стомаха. Освен това подобрява регенерацията на повредените тъкани.

Киви. Плодовете на кивито се отличават с висока концентрация на полифеноли - органични растителни химикали, които са необходими на растенията за защита от насекоми, гъби и вируси. В човешкия организъм полифенолите защитават клетките от разрушителното за тях влияние на свободни радикали, които могат да повредят клетъчните мембрани, генетичния материал, липидите и белтъчните структури. Полифенолите предотвратяват развитието на язви на стомаха и дванадесетопръстника, имат изразено противовъзпалително действие, предотвратяват тромбози и атеросклероза. 

Грозде. То съдържа 150 супер полезни за човешкия организъм съединения. Черното грозде възпрепятства развитието на рак, както и образуването на тромбове. Като цяло специфичното действие на гроздето е в повишаването на нивото на антиоксидантите и количественото намаляване на мастните клетки, натрупани в кръвоносните съдове. 

Авокадо. Редовната употреба на авокадо укрепва кръвоносните съдове и сърцето. Според учените, за защита на съдовете от характерни поражения, е необходимо да хапваме минимум по половин авокадо три пъти седмично. Освен това авокадото нормализира захарта в кръвта.

Кокоши яйца. Те са важни и полезни за профилактика на диабет и инсулт. Наситени са с калций и лецитин, които помагат да се избегне преждевременното стареене. Според специалистите е добре да хапваме минимум 4 яйца седмично. 

Чесън. Благодарение на действието на активни биокомпоненти, чесънът намалява количеството на холестериновите отлагания в съдовете, което, на свой ред, нивелира риска от развитието на сърдечни заболявания.

Зехтин. Той съдържа мононенаситени мастни киселини, които намаляват нивото на холестерина. Учените съветват да се приема по една супена лъжица зехтин на ден, за да се намали кръвното налягане и да се предотвратят сърдечни проблеми.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Бъди благодарен

22 октомври 2019 г.