Какви храни не трябва да употребяваме на закуска

Диетолог съветва

27 януари 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Специалистът по правилно хранене и диетолог Надежда Степанова се води от един принцип, що се отнася до закуската: най-важното е да не приемате нищо, което дразни стомаха.
Според нея, сутрин е необходимо да избягвате храни и напитки, които могат да навредят на деликатната стомашна лигавица. 
Например, често може да чуете съвет, че е хубаво сутрин да пиете вода с лимон. Но на празен стомах категорично не се препоръчва да се пият каквито и да било кисели напитки, в противен случай е твърде вероятно да си докарате стомашни проблеми, газове, тежест и гадене.

Пушена и пикантна храна, портокалов сок, вода с лимон - всички подобни храни не трябва да се употребяват непосредствено след ставане от сън, съветва диетологът. Пренебрегването на това правило може да доведе до проблеми с хранопровода и хронични киселини.

Освен това, Степанова съветва да не хапвате на закуска сладки продукти, защото е възможно те рязко да увеличат нивото на глюкозата в кръвта, а за нейното отделяне трябва да се освободи инсулин от тялото. От своя страна високите дози инсулин съдействат на развитието на инсулинова резистентност, както и нарушават механизма на апетита, като карат човек непрекъснато да изпитва чувство на глад след ядене. По думите на диетолога, избягвайки сладкото на гладен стомах ще ви помогне да не натрупвате излишни мазнини по корема.

Също така не е препоръчително да пиете кафе, преди да сте хапнали сутрин - така ще активирате отделянето на солна киселина в стомаха, което предизвиква ерозии, способни да прераснат в гастрит или язва. 

Диетологът твърди, че в сутрешната порция храна обезателно трябва да присъстват калций и протеини, които са основните хранителни компоненти за поддържане на здравето.
"Правилната закуска трябва да де състои от сложни въглехидрати, за предпочитане зърнени храни с мляко, пълнозърнест хляб, зеленчуци, изваря, яйца и постно месо", съобщава диетологът.

 

Коментари
Последни видеа