Киселото мляко сериозно нормализира кръвното

Каква е препоръчителната седмична доза и кои млека да предпочитаме

29 януари 2019 г.

Натуралното кисело мляко е най-добрият млечен продукт, който категорично помага на кръвното налягане да се нормализира. Мнението на експерти е в резултат на над 30-годишно изследване, публикувано в Sunday Express.

В млечнокиселите продукти се съдържат калций и протеини, така че киселото мляко помага не само да се справим с хипертонията, но и да се лишим от излишни килограми“, констатират лекарите. Според тях, в една порция мляко може да се съдържат до 400 мг калций, което е почти половината от дневната норма. Освен това, в състава на киселото мляко влизат и фосфор, и магнезий, които са също толкова важни за нормализирането на кръвното налягане. То е и източник на калий, който активира извеждането на солта от тялото, а тя от своя страна е един от главните виновници за високото кръвно.

След 30-годишно изследване, в което са наблюдавани около близо 70 000 мъже и жени със сърдечно-съдови проблеми, учените твърдят, че онези, които са хапвали поне две чаши кисело мляко седмично са намалили вероятността от инфаркти и инсулти с 30%.
От видовете кисели млека сред най-полезни са обявени тези с пробиотик, както и гръцките, защото съдържали два пъти повече протеини от обичайното. Съвършено ненужни за храненето се смятат всички млека с добавени плодове, тъй като в тях имало много добавена захар и по-скоро спадали към млечните десерти, отколкото към здравословните храни.

Надя Горанова
 

Коментари
Последни видеа