Не е вредно, ако пием вода по време на хранене

Диетолог развенчава закостенял мит

Снимка: Shutterstock

Защо да се пие вода по време на хранене се смята за вредно? Привържениците на въпросното твърдение казват, че водата разрежда стомашния сок и пречи на храносмилането. Според ендокринологът и диетолог Вадим Крилов, подобна теория е погрешна. Той твърди, че при отсъствието на стомашно-чревни нарушения „може да приемате вода както преди, така и непосредствено по време на хранене“. По думите му, когато хранителните компоненти попаднат в стомаха, те се смилат, независимо от това по кое време пиете вода.

Това, което действително не трябва да правите по време на хранене е да пиете ледена вода, както и каквито и да било студени напитки. Водата би трябвало да е със стайна температура или топла и тя не би могла да навреди на нищо.

Крилов отбелязва, че почти всички хора хапват супи, в които твърдите компоненти се приемат едновременно с течните. При това супите не само добре се усвояват от организма, но са и най-диетичното блюдо. „Представете си, че пиейки вода с храната е все едно, че ядете супа“, казва лекарят.
Според Крилов, проблем е всъщност недостатъчният прием на вода. В отговор на обезводняването, организмът се старае да направи запаси в клетките, което може да доведе до вътреклетъчни отоци, появата на тромби и други сърдечно-съдови заболявания, предупреждава той.

На ден той препоръчва да се пие около 1,5-2 литра вода или по около 30 милилитра течност на килограм тегло.
Най-вредни по време на хранене са газираните напитки и пакетираните сокове. Тяхната употреба диетологът свързва с развитието на затлъстяване, захарен диабет, инфаркти и инсулти, тъй като в тях има прекалено много захар и калории.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа