Обиколката на талията издава здравословни проблеми

Диетолог препоръчва в какви размери да я поддържаме

21 февруари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Не е тайна, че не само жените се интересуват от размера на талията си. При мъжете това е също толкова болна тема, особено след определена възраст. Но какво означава да сме в нормата на тази обиколка от гледна точка на здравето?

Известният руски диетолог Маргарита Королева казва, че значителното превишаване на обема на талията е признак за започнало или вече съществуващо заболяване. „Натрупването на мастна тъкан в тази област говори за формирането на инсулинова резистентност, която от своя страна води до диабет от втори тип, а не са изключени и последствия като исхемична болест на сърцето или онкологични заболявания“, казва Королева. Според диетолога, по отношение на здравословните параметри на размера на талията за мъжете и жените има различни стандарти. „Обиколка, която превишава 94 см у мъжете, означава начало на формирането на абдоминални мазнини, а ако надхвърля 102 см – това вече е метаболитен синдром. При жените талията не трябва да надхвърля повече от 80 см“, казва тя.

Преди седмица в Русия бе предложено да се внедри начин за борба със затлъстяването, който в момента се прилага в Япония. Според него, гражданите с прекомерна обиколка на талията (която превишава 90 см), са принуждавани да отслабват, а работодателите - да им съставят глоби.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа