Перфектната закуска - яйца, овесени ядки, сирене

Какво точно да включва, за да е максимално полезна

12 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Скорошно изследване показа, че не трябва да се отказваме от закуската, защото това води до напълняване. Но какво точно е добре да включва тя? Отговорът на този въпрос дават руски специалисти - лекарят гастроентеролог професор Виталий Румянцев и диетолога Маргарита Суханова.

Според Суханова, сутрин е важно да снабдим организма с протеини - те обезпечават мускулните клетки и органи с енергия. Към това е добре да прибавим и сложни въглехидрати: "Сутрин може да приготвяте каши от елда, просо, перлен ечемик - именно те съдържат сложни въглехидрати. Полезно е да хапнете и пълнозърнест хляб, леко запечен със сирене. Друг вариант са яйцата - варени, на омлет или бъркани, както и пълнозърнеста паста", препоръчва експертът.

На свой ред професор Румянцев казва, че закуската преди всичко трябва да отговаря на вътрешната потребност, която за всеки човек е индивидуална. Ученият е убеден, че по това време на деня може да хапваме всичко, което си поискаме. А най-важното е действително да закусваме - да не се ограничаваме с чаша кафе или чай, както и количеството храна да не бъде голямо. 
"Едни хора получават повече енергия от въглехидрати, други от белтъчини. Затова може да хапвате всичко, което ви се прииска - овесени ядки, яйца, сирене, банички, наденички - зависи от вашите предпочитания. На закуска е редно да хапваме една трета от количеството храна за деня."

Професорът добавя и, че ако за денонощия здравият възрастен човек хапва примерно по един килограм храна, сутрин обемът й трябва да е около 250-300 г, на обед 400-500, а на вечеря 250-300 г. Експертът е убеден, че ако се храним по тази схема, може да хапваме всичко в рамките на здравословното, без риск от напълняване.

Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа