Риба, дроб, яйца - храни, които са богати на витамин D

А, както знаем, той е особено необходим през зимните месеци

19 януари 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Витамин D e един от най-важните за организма – той съществено подобрява здравословното състояние на сърцето и кръвоносните съдове, поддържа функцията на белите дробове, която е свързана с подаването на кислород към мускулите, предпазва от депресии.
Въпросният витамин естествено се синтезира от кожата под въздействието на слънчевите лъчи, но какво да направим, когато навън е зима и слънчеви лъчи няма?
Ето няколко храни, които също помагат за синтезирането му, изборени от medikforum.ru

Риба. Най-добрите източници на витамин D са сьомга, риба тон, сардина, защото в тях има много омега-3 мастни киселини и белтъци, а те поддържат здравословните функции на мозъка, сърцето и мускулите.

Говежди черен дроб. Освен витамин D, дробът съдържа и други полезни вещества като витамини от групите А, В, Е, К, аминокиселини, микро и макроелементи. Хапването му през зимата повишава имунитета и помага на организма да се бори с инфекциите, активира извеждането на излишния холестерин и служи като отлична профилактика на атеросклероза.

Продукти от групата на киселите млека. Кефирът съдържа също толкова витамин D, колкото и киселото мляко. Веднъж попаднали в организма, млечно-киселите храни възпрепятстват размножаването на патогенни микроорганизми и буквално ги обезвредява.

Печурки. Те наистина са най-добрите. Нито един от известните продукти не дава на организма толкова витамин D, колкото гъбите. Три-четири печурки съдържат достатъчно, за да удовлетворят потребностите на тялото за 24 часа.

Кокоши яйца. Витамин D се съдържа в яйчения жълтък, а като цяло в състава на яйцата влизат и витамин А, който ефективно поддържа имунната система през зимата, както и полезните за мозъка холин и картоиноиди, които помагат да се съхрани по-доброто зрение.

 

Коментари
Последни видеа