Само щипка сол на ден - не повече

Това е новата препоръка за здраво сърце

10 март 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Ново ограничение за количеството сол, която може човек да си позволи да приема с храната без риск за здравето въведе Американската национална академия на науките.

 Досега, то беше 2,3 г, но академията редуцира безопасното количество сол до 1,5 г. Смята се, че това ще снижи риска от сърдечносъдови болести, пише Мениджър нюз.

Новата препоръка на практика означава да изключим почти напълно солта от храненето си. За ориентация, една чаена лъжичка сол се равнява на 8 г, което е далеч над новата препоръчителна норма. А тя е всъщност колкото добре познатата стара народна мярка: една щипка.

Досега препоръката се основаваше на "горна граница", използвана от специалистите за обозначаване на различни потенциални лоши последици. В новия доклад горната граница означава праг за потенциална токсичност, или кога хранителна съставка предизвиква незабавна вреда. Това е първата препоръка за хранене в САЩ, свързана с намален риск от хронични болести.

Солта предизвиква задържане на течности в тялото и това води до повишаване на кръвното налягане.То натоварва мозъка, бъбреците, сърцето и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Затова прекомерната употреба на сол повишава риска от сърдечносъдови заболявания, които са на първо място по смъртност в света.

Докладът до голяма степен повтаря съществуващите препоръки, с някои уточнения, например, посочва се липсата на достатъчно доказателства за необходимостта хората над 51 години да намалят солта.

Променени са и препоръките за калия, който е естествена съставка на храни като бананите и картофите. Възрастните е добре да приемат от 2,3 г до 3,4 г калий дневно според новите норми. Калият има обратен ефект на солта - той отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Коментари
Последни видеа